CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

27 November 2013

Pengalaman Bersalin Mardhiyyah

Salam.

Payah nak update blog la ni. Kesnya ai is mak dua anak yang berpantang sendiri la ni. Sekarang semua tengah tdo amik kesempatan berehat sambil update blog. Sekarang ni dah masuk hari ke 37 aku berpantang dan umur Mardhiyyah. Nak le coret kisah bersalin hat ni pulak. Kesahnya start masa MC dari kerja lagi. Waktu tu dah 38minggu. 2-3 hari lepas start cuti kesnya den amat tak larat dah nak jalan dan pegi balik kerja. So minta la MC dari doc panel. Dapat la seminggu cuti utk minggu ke 38 tu. Dok berehat2 kat rumah time tu la start contraction. Nak kata on off tak jugak. Contraction memang utk bersalin cumanya boleh ditahan dan takde tanda2 bersalin hat lain. 

Waktu itu beberapa hari sebelum raya haji. Daku blom balik ke kampung lagi! hat tu paling best. Contraction time tu dah dalam sejam sekali. Kadang2 layan gak contraction kadang2 ignore je. Tak rasa sakit sgt pon lagi kan. Pastu dok fikir2 sempat ke idak nak balik kampung neh. Huhu... pujuk2 baby minta keluar lepas adik lelaki kahwin. Dia kahwin hari khamis raya haji ke-3. Dan kebetulan lak en somi ni minta delay utk balik kg. Byk barang tak prepare. Biasa la suka last minit ngemas kan. Akhirnya den juga yg kemaskan barang2 balik kampung. Kalo tunggu dia Isnin tu kot baru nak kemas. Hari Ahad pagi bertolak balik kampung. Time ni contraction dah 30minit sekali. Tapi bila tido, contraction tu rasa mcm hilang terus. Pastu bila aktif, ada balik sambung semula aktiviti contraction. Huhu..... Alhamdulillah walaupun dalam hati cemas gak risau terbersalin dlm kereta. Akhirnya selamat sampai kampung. 

Contraction tetap ada sampai la raya haji. Dalam kitaran 30minit lagi. Masih blom terasa sakit yg amat lagi. So makan la apa yg ada. Nanti payah dah nak mkn kene pantang 40hari. Hari adik kawen pon masih gitu lagi dan tanda2 bersalin makin terserlah. Perut asek memulas je. Cirit birit sampai 3 hari start raya haji hingga la nak bersalin yg benar mmg cirit birit. Berat pon makin turun. Masa hari Khamis adik kawen tu mlm tu ada leaking sikitttt air ketuban. Tetiba je keluar air takde bau takde warna. Cerita la kat nurse hari tu pon ada checkup 39 minggu kat kkia. Bole la dia wat dono je. Tulis je tapi takde further action. Hmmm.. den ingatkan ok la takde mende la sebab bukan continuous leaking.  Hari Sabtu malam ada hati nak pegi anta adik lelaki bongsu, aiman balik ke asrama. Singgah makan megi ketam kat Berih, Bachok. Dah abes makan terus sakit amat tak le nak jalan dah. Huhu....adik hat baru kawen tu continue p anta aiman ke asrama. Den balik umah terus dan tido. Tak larat sungguh.

Esoknya pagi2 tu nampak cam ada darah bercampur lendir. Bila tanya emak den dia kata bukan lagi ni. Den pon ooooo ok la gitu bukan show la. Tapi sakit contraction dah makin kuat. Ku tunggu lagi sampai ke petang. En somi walaupun ada di situ tapi jauh. Dekat tapi jauh.. bz tengok orang pasang aircond. Sgt penting kot dari bini dia yg tengah sakit amat nak bersalin ni. Dalam pukul 6 lebih pas mak balik dari kerja baru la ku pergi spital. Sakit tak tertahan dah. Pegi daftar wad bersalin tunggu turn nak check segala mak neka. Dan dan nampak semua doktor yg ada tu adalah LELAKI... uwaaaa.... den tak rela even en somi redhaaaaa. Ku request kat doc lelaki tu ckp check jalan saya nak doc perempuan bole? Alhamdulillah ada juga doc perempuan bertugas cuma dia super busy la. Kene tunggu lama baru bole check. Ku rela tunggu..akhirnya doc perempuan dtg check bukaan. Baru 1cm okeh. Den rasa dah nak meneran dah. Amat sakit. Pastu tunggu turn nak scan lagik dan juga buat CTG check jantung baby. Time ni aku dah tak tahan sgt dah. Jam pon dah tunjuk kul 12 mlm. Dah masuk hari lain dah. Satu hari dok menahan heavy contraction. Huhuhu... Tiba2 aku rasa sakit yg amat sgt tahap aku dah berzikir Allahuakhbar. Doktor lak dah tgk bacaan cantek, dan aku request nak ubat tahan sakit bole pulak dia nak tgk lagi. Huiiii tak tgk ke den ni dah tahap sakit guling2. Kaki dah menendang2 tak menahan. Lagi hebat dari time Qistina dulu. Doktor pakar dtg tgk marah2 kat doktor2 lain sebab biarkan den gitu. Sakit den dah tahap nak bersalin dah katanya. Bila check bukaan baru 2cm. Ku dah menangis dah..sakit kat ari2 di rahim. Doktor pakar check tempat jahitan czer lama pon sakit jugak. Last2 doktor sepakat minta aku terima utk czer kali ke-2. 


Time ni lama gak ku fikir2. Kalo czer kompom la anak sikit je kan. Pasni kompom tak le normal dah. huhu.... doctor taknak amik risiko rahim pecah dan tempat jahitan lama czer terbukak. Lagi pon bila diorg tekan2 tempat czer lama tu kurasa sakit. Huhu... memang bila contraction dtg ku rasa sakit amat kat situ. So nak elakkan risiko diorg tak mo tangguh2 tunggu utk normal. Plus den dah sakit contraction 5 minit sekali lebih 12 jam. Ikut kira doktor pakar suruh tahan sakit paling lama pon 8 jam je. Akhirnya jam 1.05pagi 21 Oktober 2013 tepat Mardhiyyah dilahirkan. Time Mardhiyyah, bius separuh badan je. Lepas tu ku dapat rasa godekan dlm perut tapi tak sakit. Ngeri gak mikir kene bedah dlm keadaan sedar. Mula2 request nak full bius tapi doktor takmo kasi. Nak kasi half je walhal den dah tak le nak dok diam dah. Sakit bila baring lagi sakit. Alhamdulillah dipermudahkan urusan czer ku. Bila aku sign ke kertas setuju czer, terus bilik OT dah prepare dan panggil aku utk czer. Tak perlu tunggu turn. Bila nak bius Allahuakhbar..contraction terus makin hilang biarpon blom bius lagi. Dan paling best time nak keluarkan Mardhiyyah, sepatutnya ada seorang doktor tolak dari atas perut dekat dada aku dan seorang tarik keluarkan baby. Tetapi Mardhiyyah menolak diri sendiri utk keluar tanpa perlu ditolak oleh doktor. Sangat mudah perjalanan mengeluarkan Mardhiyyah. Cuma bila jahit balik ada complication berlaku. Daku bleeding di tempat luka lama. Lapisan ke berapa tak tau la. Hilang darah sebanyak 60ml. Alhamdulillah daku selamat dijahit dua kali. Jahitan pertama dibuka semula utk cari tempat bleeding dan dijahit semula. Sebab tu czer kali ni lagi lama berbanding Qistina dulu. Dulu dlm masa 30minit dah siap. Hat ni lebih 2 jam aku dlm bilik OT.

Sempat la aku kucup mardhiyyah..hehe.. pastu dia diletakkan dlm warming babycot. Aku nampak dia dari kejauhan terkelip2 memandang sekeliling. Waktu tu gumbira hati ibu ni..Keluar je dari OT, terus nurse ambilkan mardhiyyah letak didada kejap pastu pegang dia utk disusukan. Hehe... dapat gak susu direct dari ibu walaupun bukan dlm sejam pertama. Yang penting susu ibu minuman pertama Mardhiyyah dpt. Kemudian aku diletakkan dlm labour room utk monitoring selama 6 jam akibat complication tu. Mardhiyyah lak dapat diazankan oleh ayahnya lepas aku dah masuk labour room utk monitoring. Huhu... Selepas 10jam dalam jam 12 tengahari baru la den dimasukkan dalam wad. Petang tu plak den demam yo. Terbaek lah... terus kene mandi kat katil tu jugak. Suhu 39C terkejut abes doktor. Esoknya baru turun suhu tu. Demam maybe sebab bengkak kat tempat iv. Kat tangan daku kiri kanan ada jarum. Dua2 bengkak dan menyakitkan. Daku plak pening yg amat maybe sebab kehilangan darah yg sedikit itu atau pun kurang gula. Dah tak makan langsung lebih 24jam memang ketar badan dan pening la. Selepas tu daku bertapa dalam wad tu jaga diri dan Mardhiyyah selama 4 hari. 

Sekian cerita bersalin kali ini yg penuh pancaroba. Kita hanya merancang Allah S.W.T juga yg tahu apa yg terbaik utk kita. :)


14 November 2013

Welcome Miss Mardhiyyah to the family

AsSalam.

Alhamdulillah selamat melahirkan anak ke-dua pada 21 Oktober 2013 jam 1.05 pagi. Syukur ibu dan anak selamat. Bersalin secara czer. Berat baby 3.1kg, panjang 52cm dan ukur lilit kepala 32cm. 

Baby diberi nama Nik Nawwar Mardhiyyah binti Maarif. Nama ni kami dah pilih awal2 lagi masa pregnant. Takde la lama benar berfikir nama apa nak kasi lepas bersalin. Pengalaman bersalin kali ini akan ditulis pada next entry. Panjanggggg kesahnya. :)

Layan gambar baby baruuuu...





09 October 2013

Start Cuti dan Menunggu Masa

Salam.

Esok bermula la daku MC hingga 18hb. Sekarang ni mak buyung nak jalan pon dah tak berapa nak mampu sgt. Kene rehat 4 jam dulu baru bole jalan beberapa meter. Huhu.... mulanya plan nak start MC next week tapi bila dah berjalan pon dah sgt tak larat apa lagi nak buat kerja (walhal takdak kerja pon). Nak pergi ke tempat kerja pon rasa tak larat. Hari ini paling terasa so decide pegi klinik nak mintak MC ler. So doktor kasi start esok sampai 18hb. Even due 24hb, minta HR tolak maternity leave atau kalo dpt MC lagi den kasi ler. Tapi rasanya better tolak maternity leave aje la. Tak kosa nak p klinik semata nak mintak MC lagi. Which is hanya 3-4 hari bekerja ja lagi. 

Weekend ni dah nak balik kelate dah. Harapnya dipermudahkan perjalanan dan selamat sampai ke kampung. Minggu depan dah Raya Haji dan takde pon buat korban utk tahun ni. Adik plak nak bernikah hari raya ke-3. Adik lelaki, umur dah 27tahun gedix benor nak kawen. Kasi aje la... majlis reception akan diadakan pada tahun depan. Kenapa tahun depan? Haaa pengantin tau nak kawen je kan tak reti nak cari persediaan dan bergantung kat mak je. Jadik la gitu... omak den kerja lagi dan bulan ni mmg sgt pack utk beliau. Naseb la labu... ;P takpa. Da gedix sgt buat dulu hat wajib. Hehe...

Sekarang ni daku rasa cam dah ada regular contraction tapi rasanya still lambat lagi. Ikutkan pengalaman hat first, mmg sgt lambat nak buka jalan even kene induce. So minggu depan sempat lagi kot. Hahaa.. Harap sgt tak overdue.. seriau benarnya mikirkan sakit induce tu. Sakit dia lagi sharp. La ni sibuk dok cari apa yg patut kene buat utk cepatkan bersalin. Hehe... tapi akan practice bila kat kampung la. Baju bajan tak packing pon lagi. Bila kira-kira balik, den ada kat kampung 3 minggu je pastu balik sini semula. Seminggu ja pantang kat kampung. Uhuhuhu.... to be exact dlm 10 hari je pantang kat kampung. Lagi 50 hari pantang sendiri...tak bestnyaaaaaaaaaaaaaaa... :(



03 October 2013

Happy Birthday Anakanda Qistina

As Salam.

Semalam genap umur 3 tahun anakanda ibu. Hari ini baru sempat nak update. Semalam awal-awal pagi lupo nak snap gambo princess sorang tu. Malam dah balik baru bole snap. Itu pon byk benor sesi air mata tumpah dan drama sebabak. Manja hamat.

Selamat hari lahir yang ke-3 anakanda ibu, Nik Nawwar Qistina. Alhamdulillah membesar dgn sihat dan cerdas. Moga anak ibu membesar menjadi juara dunia dan akhirat. Amin. :) Harapan ibu dan ayah agar Qistina dapat menjadi seseorang yg berguna dan solehah dimasa hadapan. Apa pon cita-cita Qistina, ibu dan ayah pasti akan memberi sokongan untuk mu asalkan tidak melanggar syariat Islam. 

Disebabkan keadaan ibu yang dah sgt sarat ni, tak dapat nak buat kek utk anakanda seperti tahun lepas. Sambutan pon ala kadar sahaja. Sekadar kek utk diraikan bersama dgn kawan-kawan di rumah babysitter. Mujur ada lebih, bole la ibu dan ayah makan dgn anakanda. Hhuhuhu.... tang hadiah lak tahun ni ibu dan ayah awal-awal lagi dah belikan. Satu khemah mainan dan block warna princess utk bermain. Nanti bila ibu dah cergas balik boleh la ibu belikan princess dress utk anakanda yer. Hehe... 

Disebabkan sambutan buat kat umah babysitter dan ibu dgn ayah langsung tak join, takde la gambo-gambo sambutan tu. Qistina pon berpeluh sakan masa ibu amik gambar. Dlm kul 9mlm baru la nak mandi yer. Haaaa ada satu permintaan Qistina yg ibu tunaikan malam tu. Qistina nak susu ibu so ibu pon kasi la. Siap bole pilih nak belah mane lagi tu. Hehe..... lepas ni mmg dah jarang dah ibu nak kasi ye. Qistina pon dah nak jadi kakak dah. Sudah besar pon. Pecah rekod ibu nyusu sampai umur 2 tahun lebih. Qistina lagi advance sampai 3 tahun genap. Ekeke...

Akibatnya mlm tu ibu mengalami contraction sepanjang malam. Ingatkan kalo tak berkurang pagi tadi memang nak kene pegi hospital dah. Mujur makin kurang. Sekarang pon ada lagi cuma BH aje la. Mane la tau adik Qistina nak keluar dekat dgn tarikh kakaknya. :)

Gambar atas umur baru beberapa minit.
Kiri, umur setahun dan kanan 2 tahun

Haaa... makan byk. Gambar dia genap 3 tahun :)

Dah payah benar nak pandang kamera



01 October 2013

Czer Scar Checkup

As Salam.

Ahad lepas ada appointment dengan doktor pakar O&G kat hospital kota bharu. Purpose kene check up dgn pakar sebab sebelum ni czer utk lahirkan Qistina. So doktor kk insist suruh p check utk tahu bole tak ai ni bersalin normal lepas ni. Alhamdulillah dah jumpa pakar. Adalah 80% chances utk bersalin normal utk anak ke-2 ni.

Untuk bersalin normal ada risks yg perlu diketahui. Small chances about 0.03% risk czer scar to open while labor jika sakit datang secara natural. Jika induce, risiko tu naik dua kali ganda. Maka doktor pakar kata, untuk kes yg ada czer scar ni, waktu sakit yg bole diberi hanyalah 6-8 jam sahaja. Lebih dari tu kene czer. 

So nak kene la google untuk natural induce selain dari "bantuan" dari en somi kan. Hari tu ada member alam maya dah share pasal natural induce ni. Harap-harap ai tak kene induce la. Sakit oooo... induce ni sakit dia terus sharp. Tak macam yg sakit dtg sendiri ni slow2 progress sakit meningkat so bole la badan prepare utk menahan sakit. Doktor pakar tu sendiri cakap induce mmg sakit tu rasa kuat berbanding hat dtg sakit sendiri. Seriau mikir nak kene induce ni. Dah le tak le overdue sebab GDM tu.

Masa check dgn pakar, kene la scan juga utk pelvis tu semua. Estimate berat si kecik kat dalam ni dah 2.5kg dah. Hat ni mmg percaya la sebab scanner dia sgt baru dan canggih manggih lagi. Hehe... notti plak tu si kecik ni. Asal nak scan je bole p lari-lari ya. Hehe... 

Hari ni masih terasa flat penat balik kelate sehari je terus balik KL semula. Penat gila... pagi sampai terus checkup pastu rehat kejap sgt terus balik KL semula malam tu. Adesssss... semalam mmg amik cuti nak berehat tapi still sakit badan tu ada. Huhu...dah le ada 2 assignment nak kene anto minggu ni. Pingsan................


26 September 2013

Menunggu Masa

AsSalam.


Hari ni genap la 36 minggu kandungan anak ke-2. Harapannya dapat la melahirkan anak ni dgn cara normal dan juga dilancarkan segala urusan dan perjalanan bersalin nanti. InsyaAllah.. amin. :)

Setakat ni estimate berat adalah +-2kg je. Kesnya kene diet sempena ada GDM. Anak ibu sangat aktif dalam perut. Bermain-main dan suka sgt kalo kakak Qistina peluk perut kan..mula la senget-senget ke arah kakak Qistina. Ibu la yg kene tahan sakit tegang perut. Uhuhu..... keluar nanti main la puas-puas dgn kakak Qistina ye. Kali ni ibu perasan anak ibu ni sgt mendengar kata ayah. Tak le ayah sentuh mula aktif bagi respon. Gumbira sangat ayah bila anak bagi respon. 

Barang-barang nak menyambut anak dah siap belaka. Untuk berpantang ibu je blom siap lagi. Kali ni aim produk tanamera. Tapi nak beli loose item. Tak mo la beli set karang jadik macam lepas tak pakai sgt pon. Sampai skrg ada lagi. Barang ibu dan anak dah siap-siap letak dlm beg. Kain sarung tinggal selai dua ja lagi blom jahit. Nak kene siapkan cepat-cepat. Kain sarung yg dulu semua da kene rembat dgn mami. Bawa balik selai je pas pantang Qistina. Ohh lupa pulak nak kene basuh car seat dan baby carrier. Sehari dua lagi la nampaknya. Kene buat slow-slow. Sian en somi semua kerja rumah dia amik alih da.

Kali ni tiap-tiap minggu kene pegi kkia. Selang minggu ni check up perut pastu minggu depan jumpa doktor utk review BSP lak. Penat gak la walaupun bacaan gula takde masalah. Huhu... tak pe lah demi anak, ibu sanggup nak. Minggu lepas dah start kelas utk semester ni. Jadi dah buat keputusan tak ambil cuti khas sebabkan kelas waktu jumaat dan sabtu je. Sambil cuti bersalin ibu study. Bole gak berehat dan tumpukan perhatian untuk belajar. Ada 3 minggu lagi sebelum cuti tengah semester. Lepas tu anak ibu dijangka lahir lagi 4 minggu. Moga dipermudahkan. Amin.

Hujung minggu ni ada check up kat Hospital Kota Bharu. Nak check parut czer dan juga tulang pelvis. Sama ada bole bersalin normal ke tak. Harap-harap la boleh. Lagi pon anak ibu kali ni kecik je. Hehe.... tapi yg tak bestnya sakit badan oooooo ulang alik ni. Sakit badan balik KB 2 minggu lepas baru nak hilang. Uhuhuhu....





18 September 2013

Anak Ibu Sayang

Salam.

Hari ini ibu emooooo... huhu.. kesnya sebab cuti 4 hari tu bergolek santai dgn anak. Hari ni start kije ibu emo nak.. Teringat kat Qistina dgn manja dia, keletah dia tu..mane la ibu tak teringat. Pagi ni bangun je terus cium perut ibu pastu peluk muka ibu tekap kat dada. Kekonon ikut aksi ibu bila ibu peluk Qistina letak kat dada. Hehe... mesti terasa kasih sayang nak ibu rasa kasih sayang dia gak tu :D

Semalam dah le kene marah & pukul kakak comel ni. Walaupun tak kuat.. tergugat jugak la emosi ibu. Dah Qistina tak mo pakai seluar kene la marah kan. Lepas tu nangis peluk ibu ketat2.. uhuhu...bergenang ayor mata ibu. Dah dekat 2 minggu lebih Qistina ada syndrome separation anxiety. Tak leh ibu hilang. Kene tinggal kejap pon tak mo. Anak ibu sungguh Qistina ni. Ibu pon sayang sangat kat Qistina. Pon dah jangkit dah separation anxiety dari Qistina. Hehe.... kebetulan rini tak le balik awal. Ayah Qistina ada bowling la pulak. :(



Permintaan Qistina nak berdukung tak dapat ditunaikan pon. Huhu..sedih ibu sebab ibu tak le dukung. Ibu bole peluk-peluk ketat je. Nanti bila ibu bole dukung ibu dukung ye nak. Semoga keakraban ibu dan anak hingga anak ibu membesar dan menjadi seorang ibu pula ya. Amin. :)






10 September 2013

Macam-macam cerita satu entri

Salam.

Lama tak update blog. Alkesah tak leh nak view part write new post kat opis.. Uhuhu... Ni ntah camne bole la plak. Nak update kisah pregnancy ni. Tinggal 6 minggu dan 2 hari lagi nak ke due date. Debor pon ada takot pon ada excited nak dpt baby pon ada. Takot dan debar sebab tau dah rasa sakit macam mane dan nak bertarung nyawa untuk melahirkan anak. Sangat excited nak dapat baby baru...hehee :)

Pagi tadi baru selongkar barang-barang baby yg baru beli. Baju-baju nak kene basuh. Uhuhu.. barangan utk si ibu dlm masa berpantang pon tak beli lagi. Mandian dan ubatan nak letak kat bengkung. Dah le kali ni berpantang kejap je kat kampung. Risau gak ni...memandangkan ada kelas nak tak nak kene la masuk juga. Maybe skip 2 minggu je kelas. Pastu sambung berpantang kat umah sendiri je. Harap-harap semuanya berjalan lancar. Amin.

Setakat ni perkembangan baby bagus.. menendang dgn sangat kuat dan aktif. Orang dok tegur perut nampak kecik dan dah turun. Moga-moga mudahlah nak bersalin nanti. Amin. Kecik kat dalam tak pa, nanti dah keluar ibu kasi susu badan byk-byk kasi bam bam. InsyaAllah :) Ohhh teringat pulak blom beli pam lagi ni. Pam yg ada tu kan dah tenat nazak dikerjakan oleh Qistina. Kali ni pegi beli terus kat retailer medela tu. Huhu...payah aih nak servis hat US diorg tak mo terima. Sedih tau...

Weekend ni balik Kelantan dan ada extra cuti Hari Malaysia. Nak kene p spital jumpa gynae kat hospital besar kota bharu tu. Doktor kat sini insist suh p jumpa gak. Tak tau la bole jumpa terus tak pon suruh tunggu nak beranak baru pegi sana. Disebabkan i ada scar c-sect sebelum ni dan juga ada GDM sebab tu la diorg nak suh check gak dan doc sana kene nasihat bole ke tak option utk normal. Hmmm..... tengok je la nnt camne. Harap-harap takde la kene lama menunggu. Jenuh duduk je. Dah le balik pon kejap je. Sabtu petang baru bertolak pas kelas. Isnin nak kene balik dah. Aiseh... blom berlaku lagi dah terbayang-bayang kepenatan tu. Balik time raya tu pon rasa sakit tak le nak bangun :(

Cerita pasal bakal jadi kakak plak. Malam-malam tido still bawah ketiak ibu lagi. Parah sungguh.. dah tu nak berpeluk ja. Manja makin menjadi-jadi. Layankan aje sementara boleh ni. Kadang-kadang bangun nak cium perut. Ehehe...suwit ja rasa. Moga jadi kakak yg baik dan bole membimbing adik-adik (ehhh) amin... Mode princess dia masih lagi aktif cuma dia dah pandai busan asek tgk citer sama so dia dok explore education game yg ada. Bila tanya itu apa, dia pandai buat sound effect ja tapi tak tau apa nama. Ekekeke... ni part ibu dan ayah kene terangkan dan ajarkan lagi ni. 

Bulan depan, 2hb genaplah kakak Qistina 3 tahun dan maybe tiada sambutan meriah hanya dengan famili kecik kami je. Tahun depan hajatnya nak masukkan ke tadika playground gitu. Belajar sambil bermain dan juga yg penting Islamic. Cari-cari kat sini jumpa littlecaliph mentari dekat je dgn rumah. Masalahnya bertempat di kedai. Hat ni den tak berkenan. Kalo bole mau jenis rumah. Luas dan byk mende bole explore. Naseb bagitau babysitter dia pasal ni. Ada satu tadika jenis Islamic dekat-dekat area perumahan. Bole la nak p survey.

pssttttt... ada mende baru dlm keluarga kecik kami. Hehehe.... permintaan dari en suami yg nak si isteri belajar mende ni. Turutkan aje la.... nnt ada hasil bole la nak tunjuk. Skill budak baru belajo. Ekeke.... :)



12 August 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2013

Salam.

Raya ke-5 baru update blog untuk hari raya. Hari ini dah start kerja tapi MC sebab cirit birit yg kene sebelum raya lagi. Apa pon selamat hari raya maaf zahir dan batin utk family dan rakan taulan. Mesti raya korang semua meriah kan? Ai raya tahun ni kepenatan yg amat. Biasa la bila berbadan dua ni. Balik kampung pon dah berbelas jam dalam kereta. Nak balik dgn flight kesian kat en somi lak. Drive balik sorang-sorang lak nanti.

Balik raya ni dapat la merasa beberapa makanan masakan kelantan yg best-best. Hehe... cuma still kontrol carbo tu. Kat sana kan kebanyakan makanan manis-manis. Memang bole cuit sesikit aje la. Kang melambong naik tinggi gula ai. Ekeke... Tahun ni giliran raya kat umah mak. Banyak tempah dari buat sendiri. Yang buat byk lauk pauk je. Gulai ayam, gulai kuning ikan tongkol dan kuah satay. Tu memang menu wajib kat umah tiap-tiap tahun. Umah MIL mcm biasa mmg takde masak apa-apa. MIL dari dulu mmg takde buat apa-apa. Kami laki bini biasa bawa balik biskut dan kerepek raya aje mcm biasa.

Raya pertama, lepas solat sunat raya pergi ziarah kubur arwah Che. Dah 3 tahun tak jejak kaki kes bergegas kene ulang alik. Raya kali ni dpt pergi. Alhamdulillah... lepas tu p beraya umah mak-mak sedara yg memang sgt dekat dgn kubur arwah Che. Dah selesai beraya baru la p beraya umah MIL. Rancangan asal umah MIL raya ke-2 tapi mengenangkan permintaannya nak gak kami dtg, kami pegi juga. Plan raya ke-3 dah nak balik KL.Since raya pertama dah separuh hari kat MIL dan raya ke-2 pon disitu, kami postpone la plan nak balik KL ke ari ahad, raya ke-4. Raya ke-3 tu beraya dgn mak ai ler. Cian kat dia. Sob sob....

Sekarang bersiaran di KL di hari raya ke-5. Gambo raya tak berapa nak ada. :(



31 July 2013

Scan 4D si Kecik Dalam Rahim Ibu

Salam.

Entry panjang berkala kali ini. :)

Hari isnin lepas adalah hari pertama puasa den berlobang. Disebabkan kepenatan / tak larat melanda. Maybe sebab aktiviti sopping last minit hari sabtu dan ahad tu. Walaupun tak sampai satu hari pon still effect pada badan amat terasa. Decide nak amik MC je la. Pegi la ke UMRA alang2 nak jumpa doktor kan better p scan si kecik dalam ni terus.

Ibu p scan sekali jer kat swasta lepas tu scan kat klinik kesihatan jer. Memang tak nampak jelas pon anak ibu ni. Kali ni nak p scan detail 4D terus la. Lagi pon dah masuk 27minggu 4 hari. Extra minggu lepas tu mmg payah la nak scan. Tak nampak sgt dah. Biasa kan baby masuk trimester ke-3, peringkat mengumpul lelemak dan membina isi badan berkembang pesat. Esok ni officially masuk trimester ke-3 dah. Huhu.. tak lama lagi akan melalui process labor.

Sampai pagi2 tak ramai sgt org. Kebetulan sebelum ni memang ada call UMRA utk scan detail tapi weekend penuh. Diorg offer Isnin tu tapi den sombong tamao sebab kene cuti. Naseb bole walk in. Hehe.. ada hikmah gak sakit2 ni. Dapat tgk anak ibu. Sebelum scan tu kene check urine dan timbang berat badan. Tang berat badan agak merisaukan den sebab den hilang 3KG sepanjang puasa ni. Dah le waktu 3 bulan pertama tu turun 4KG, gain balik dlm 2.5KG ni lost balik 3KG. Hmmm.... apa pon alhamdulillah si kecik dlm ni membesar dgn jayanya. Ibu je la makin keding. Huhu... Berat ibu sekarang 49KG. Estimated berat si kecik 1.2KG. Patut la ayah asek dok ckp muka ibu makin kecik dah.. Nak camne kene kontrol carbs utk kontrol kencing manis. Nasib on diet jer tak on insulin. Alhamdulillah result BSP sentiasa under kontrol.

Okeh cerita si kecik lak. Masa scan badan panjang normal, panjang kaki terlebih sket stok tinggi gak insyaAllah. Jantung dan anggota badan semua normal. Syukur sgt sebab kes p buat X-ray pastu 2 minggu tu dpt tau result den ngandung. Memang risau juga dihati ini. Tang nak scan muka paling byk drama. Haih dlm perut pon dah pandai bermain-main! Masa sonographer tu nak scan muka bole dia p lindung dgn tangan. Dok hisap jari la, dok menguap la, dok minum air ketuban tu la. Muka lak ke tepi abes. Memang tak leh nak tgk full face. Bila p scan tempat lain boleh lak dia alihkan tgn tu. Bila nak scan lagi sekali kat muka dia lindung balik muka tu. Saboooo la anak oi. Hehe... dapat la tgk sipi2 pon jadi la... Ibu tak kesah sgt. Asalkan anak sempurna sifat dah syukur sangat.

Bab gender lak, ai dah announce kat pesbuk dan ig. Hehe.... dari scan tu nampak macam perempuan. Jika keluar lain dari yg di scan tu, tak leh nak kata apa la kan. Kita just buat check dgn teknologi buatan manusia. Allah S.W.T juga yg berkuasa dan maha mengetahui :)

p/s : kakak Qistina ada kawan la kalo betul adik dia ni perempuan.




25 July 2013

Rindu

Salam.


Ibu rinduuuuuu sangat dgn kakak Qistina. Huhu...walhal hari-hari bersama. Cuma sekarang dah kurang kemampuan untuk melayan keletah dia. Banyak ayahnya yang ambil alih melayan kakak Qistina. Dia pulak makin manja makin pandai makin banyak akal. Hehehe... sekarang sedang kemaruk "kakak cantik" a.k.a princesses tu semua. Baju nak pink aje. Raya kali ni byk baju color pink. Huhu... tunjuk itu ini semua tak berkenan kecuali hat warna pink. Sabor ler anak.





19 July 2013

10 Ramadhan Pertama Dah

Salam.

Pejam celik dah masuk 10 hari pertama ramadhan dah. Alhamdulillah diizinkan Allah S.W.T untuk berpuasa sepenuhnya. Belum tinggal pon lagi. Walaupun kadang-kadang terlampau letih masih lagi bertahan. Syukur... Semalam baru kali pertama tapau makanan untuk berbuka. Sebelum ini en suami akan menjadi chef. Lauk pauk simple pon dah syukur. Ada gak rezeki untuk berbuka puasa. :) Terima kasih ya en suami. Kadang-kadang kalo larat ai turun sekali memasak mane patut. En suami takat ni request nak makan puding laici. Blom tertunai lagi. Moga ada kudrat nak membuatnya. Sebelum ni en suami mengidam nak cek mek molek. Buat la kami laki bini. Rasa dah ok.. rupa je tak comel mane. Dah selamat dalam perut :) Sebab rupa tak seberapa memang tak amik gambo ler. Hehe...

10 ramadhan ke-dua ni dikatakan 10 hari untuk pengampunan.. mari kita ambil kesempatan ini memohon ampun dosa-dosa yang telah kita lakukan. Perancangan untuk minggu ni nak start buat biskut raya. Buat hat simple-simple jer. Mulakan dengan cornflake madu dulu ;)



10 July 2013

Ahlan Wasahlan ya Ramadhan

Salam.

Selamat menyambut bulan ramadhan al-mubarak kepada rakan-rakan dan keluarga yg menyambut bulan yg mulia ini. Moga kita mengambil kesempatan ke atas bulan mulia ini dgn memperbanyakkan amal dan ibadah kepadaNya. Puasa ini mesti la bersederhana ya. Bukan berlebihan dalam menu makanan untuk berbuka. 

Dibulan ramadhan, kita berpuasa bukan sahaja menahan dari makan dan minum, tapi menahan rasa amarah, nafsu dan lain-lain juga. Berpuasa mengajar erti bersabar dan bersederhana dalam serba serbi. InsyaAllah nasihat untuk diri sendiri juga ni. :)

Ramadhan kali ini, kali ke-2 berpuasa dalam keadaan sarat mengandung. Sekarang dah masuk 25 weeks, agak mengah dan selalu je rasa heart burn. Harap-harap, dapat berpuasa penuh. Amin. :) Masa mengandungkan Qistina, berlobang 5 hari terakhir disebabkan demam. Moga puasa kali ini, tiada masalah untuk menghadapinya. Amin.. lagi sekali. Hehe... Oh ya, kali ini en suami kene la masak-masak macam biasa ya. Ai bole tolong serba sedikit ja. Mengah dan penat pregnancy kali ini mmg taking it's toll! Huhu....

Salam ramadhan kalian :)



12 June 2013

Kisah Angah (Muhammad Amin Fahmi)

Salam.

Hari ini nak share kisah adik ni yg dipanggil angah oleh ahli keluarganya. Angah mengidap kanser. Dah lama follow kisah angah. Bermula dgn luka di punggung yg sgt susah nak sembuh. Alhamdulillah dah makin ok tapi kanser leukemia yg dihidapi sebelum luka tu makin mengganas. Keadaan kanser angah makin byk merebak ke seluruh badan. Dari mula follow kisah angah sampai la ni tak putus-putus doa dititipkan untuk angah semoga dilindungi olehNya. Diberi kesembuhan dan dipermudahkan segala urusan oleh Allah S.W.T.

Hari ini post ini di facebook oleh ayah angah (link : ini) membuatkan gugur air mata ni. Tersentuh hati keibuan yg selama ni cuba ditahan-tahan bila membaca kisah angah. Akhirnya hari ini tak mampu nak menahan air mata dari mengalir. Moga diberi kesembuhan kepadamu angah. Moga diberi kesihatan yang baik-baik untukmu angah. Moga diangkat segala derita dan penyakit dari tubuh badan mu, angah. Amin ya rabbal alamin.

--------------------------------------- UPDATE 10 JULAI 2013 ----------------------------------------------

Pada 24 Jun 2013, adik kecil ini telah pergi menemui Allah S.W.T. Moga rohnya dicucuri rahmat. Syurga untukmu, insyaAllah. Bertabahlah wahai keluarga angah. Disana angah sihat dan menanti ibu bapanya dipintu syurga. 




05 June 2013

20 weeks

As Salam.

Lama tak update. Huhu... cik M dtg melanda. Preggy kali ni agak penat + sakitnya extra berbanding first preggy. Alhamdulillah morning sickness dah berkurangan. Dah sgt jarang muntah-muntah just still rasa loya je la. Apa pon bersyukur gak. Kembali bertenaga sedikit. Sedikit tu pon dah bersyukur sgt. Kalo tak nak solat pon nak mintak en somi tlg amikkan wudhu. Ohooooo......

Kali ni preggy byk sgt craving. Tak mcm kakak Qistina, takde nafsu langsung nak mkn apa2. Telan je semua yg bole mkn. Craving pon still tak mkn byk. Tak leh nak telan sgt. Huhu.... Awal-awal dah turun 4kg dlm masa 3 bulan pertama. Ni baru naik 1 kg balik. Harap naik tak byk sgt la. Senang sket nak turunkan berat. Ekeke... Tapi yg tak bestnya GDM detect awal. Tinggi lak tu 9.9 selepas minum air gula. Itu pon lepas amik darah lepas minum terus muntah. Adoiiii...skrg on BSP every two weeks. Next BSP esok ni.. Lusa nak kene jumpa doktor. Dua minggu sekali jumpa doktor. Haih... tak suka ahhhh... sampaila dah nak bersalin rutin mcm tu. :( hmmmm.........

Kali ni preggy suka mende masam-masam, beza dgn hat first suka manis2 je. Boleh minum air masak byk2. Dulu kalo air masak tu minum sikit je mesti muntah. Hehe.... sangat suka mkn seafood. Ayam jarang2 bole sentuh max 1 kali sehari je bole mkn ayam. Itu pon part2 yg tulang belulang je. Kalo ikan ke udang, sotong ok je mkn. Selain tu muka byk kusammmm...yg lain2 tak ketara sgt la. 

Kakak Qistina pulak tiap-tiap malam mesti cium adik baby. Gomol-gomol perut ibu dia. Huhuhu... dan masih lagi menyusu. Alhamdulillah..walaupun ada terasa pedih-pedih. Kalo tak tahan tu pujuk-pujuk dia ckp ibu sakit. Kejap la dia merajuk pastu dia paham. Very good girl. Skrg sgt manja dgn ayah dia. Hehe... tau ibu dia tak berapa larat nak melayan karenah. Nanti bila ibu masuk ward tak de la terasa sgt kan. Kakak Qistina dah sgt petah even kadang-kadang german dia terkeluar jugak. Hehe... suka gak layan borak dia. Macam dah besar je nak borak cam org tua. Siap tanya kalo ada ibu ayah borak-borak sket mula la sibuk nak tau citer apa. Berat pon makin bertambah selera pon macam-macam nak mkn. Dia pulak terlebih craving. Asal tgk iklan makanan je nak...tu nak ini nak. Hehe.... 

Semalam dah print senarai barang yg diperlukan. Ada la sedikit lagi nak kene beli. Ada barang-barang nak kene basuh lagi. Huhuhu.... byk nak kene buat. Dah basuk simpan masuk plastik siap-siap. Takde la habuk nak berkumpul. Ada 5 bulan termasuk bulan ni utk prepare barang-barang baby. Next entry nanti letak le senarai barang ibu dan baby. Dah la tak berapa larat nak berjalan ni. Kali baby bump ketara sgt. Ye la... buncit before preggy. Waakakaka... dah preggy ni bertambah-tambah kemuncitan. Boleh lak en somi ckp, kalo tak tau preggy mmg saspek moncit. Uhuk uhuk....  

Esok genap la kandungan masuk 20 minggu. Ada lagi 20 minggu to go. Excited, serems semua perasaan pon ada la. Tendangan si kecik kat dalam ni pon makin kuat. Bila scan tumbesaran sejajar dgn edd. Moga dipermudahkan urusan bersalin kali ni. Cita-cita nak bersalin normal biarlah dapat ditunaikan. Amin. :)


14 May 2013

Majlis Perkahwinan Noor Haiza

Assalam.

Cerita awal bulan lepas. Ikut tarikh tepat tanggal 6 April 2013 salah sorang partner in crime menamatkan zaman bujang beliau. Alhamdulillah moga sehingga jannah hubungan Haiza, suami isteri ya. Amin. Ini anggota terakhir yg menamatkan zaman bujang dlm partner in crime. Hat lain semua dah selamat dan aku ler org pertama atau pembuka langkah cara hidup as a wifey. Hehehe..... Bukan gedix hokay tapi dah sampai jodoh.

Akad nikahnya pada 6 April 2013, majlisnya 7 April 2013. Maaf yer kawan, ai tak dapat hadir pada hari tu. Kemabukan melampau dan ada pulak quiz. Kamu pon tau kan. Patut amik quiz tapi ko p kawen. Hehehe.... Apa pon dpt tgk gambo, dan majlisnya sangat la syahdu. Ai pegi esoknya majlis tu sangatlah meriah. Kawan2 ramai yg datang. Takat ni aku tau, ko memang dah tau peranan wifey tu camne kan? Dah pegi kursus kawen opkos sudah hapal. Kalo ada apa2 kemusyikilan dan ingin bertanya serta ingin mengadu ataupun mau resepi, ai sedia membantu. Hik hik...

Mohon maaf juga, ai tak dapat membantu dlm majlis kamu sgt. Lenkali kene set timing bebetul. Nak apa2 majlis, aku mmg tak leh membantu kalo time mengandung. Alahai mabuk tu jenis payah benor nak ilang. Tapi sebab mabuk gak la ai dapat makai baju lama p kenduri umah u. Hehehe.... Tak perlu pegi slimming center! Tahniah utk my bff. Love you.. Moga hubungan kamu berkekalan hingga ke akhirat dan dimurahkan rezeki utk kamu sekeluarga. Amin.

Sedikit bekalan gambo yg sempat disnap utk tatapan.




























27 March 2013

Triple Happiness

Salam.

--------------- ENTRY TERTANGGUH ---------------


Ehem2... Ado perkhabaran gumbira... Yeayyyy Alhamdulillah daku bakal menimang cahaya mata ke-2. Hehe....Alhamdulillah dimurahkan rezeki anak. Yang tak best lak time tau preggy tu la start demam + batuk + selsema. Complete package..3 minggu baru la beransur sembuh.

Tak pa redha... Sakit ni adalah utk menggugurkan dosa² yg dah kita lakukan. Alhamdulillah.. Harapan agar pregnant kali ni tak mabuk super dasyat time pregnant kan Qistina. In shaa Allah.. Amin. Nampaknya bule start verangan barangan apa nak dibeli. Hehe...

Moga daku dapat teruskan pelajaran serta kerja ini dgn jayanya. Amin. Doakan daku ya kawan2... Dalam hati ada risau tapi tawakkal. En somi mmg taknak tangguh dah nak anak second ni.

------------------------------ UPDATE ---------------------------------


Scan kat bawah ni baru lima minggu. Nampak kantung je la dulu. Dijangka bersalin 24 hb October 2013. Sekarang dah masuk 9 minggu tapi tak pergi lagi utk second checkup. Tak jumpa lagi tempat yg buat antenatal checkup bukak hari ahad or malam hari.

Bab alahan, kat atas dah doa awal² kalo boleh tamao la mabuk super teruk tu kan. Tapi ketentuan Illahi, tetap lah mabuk super dasyat. Hari² muntah, tak lalu makan atau minum. Badan lemau dan sentiasa loya. Uwaaaaaaaaaaaaa nak nanges dahhh... Berat makin hari makin turun dan paling tak best sgt effect pada pelajaran dan pekerjaan den. Errrrmmmmmmmmmmmmm... :(

Moga baby kecik dalam perut tak de effect apa² ya. Doktor cakap, kalo kuat kita morning sickness tu menandakan anak dalam tu sihat dan kuat. In shaa Allah. :)

Semoga semuanya berjalan lancar masa hadapan. Amin.

11 March 2013

Musim sakit sefamily

Salam.

Daku baru nak sembuh dari demam + selsema + batuk tapi rini bertambah kembali selsema dan batuk yg non stop. Huhu..... Qistina dah on antibiotik selama 5 hari. 3 minggu lepas dia dah demam + selsema + batuk. Dah sihat kemudian jangkit semula sebab ayah dia pulak yg sakit 3 serangkai tu. Huhu double... 

Seksa bila batuk sampai nak terkencing pon ada. Ragu² plak bila nak solat. Kalo kat rumah tak pe ini kat opis guane? Dah beli panties pakai buang.. adeh hat free size ni rupanya utk hat selim melim aje. Huhu dah nak kene beli yg lain. Cisssss...... so skrg ni byk dok mkn madu dan ubat. Ubat pon dah abes nak kene p klinik lagi la ni maksudnya. Ermmmm..... malasnyaaaa

Semalam hari ahad, pegi rumah kak sue nak ambil ice cream maker + melawat kak sue dalam pantang. Sayang pulok tak le nak cium baby yg sedap bau tu. Ya la kita dah le sakit takkan la nak p cium kan. Nak dok dekat pon rasa takot. Geram tgk tembun...hehe.... Selamat berpantang ya kak sue. :)

Ice cream maker tu takkan digunakan selagi sefamily tak sembuh. Lagi² daku ni. Mane bole tahan tgk ice cream! en somi dah dok tanya² camne nak buat ice cream guna mende tu. Bersungguh benar beliau. Almaklum la dia la kaki ice cream dalam rumah tu. Kalah anak beliau. Nanti la yer bila dah benar² sihat boleh la nak buat segala mende tu. 

Skrg ni asal pagi dan petang wajib la pening dan sakit badan ni. Huhu... ya betul sakit tu menggugurkan dosa² kita. Moga daku sefamily cepat sembuh. Lagi² anak ibu Qistina. Amin.




07 March 2013

Isu semasa : Sabah Diceroboh

Salam.

Sekarangkan kecoh dan heboh isu Sabah diceroboh oleh so called "Royal army of Sulu" konon. "Sultan" Kiram yg tak diiktiraf tu sibuk dok claim tanah di Sabah. Kiram kat sana pon tak diiktiraf, pastu ceroboh Sabah kekonon tanah dia lepas tu nak kita iktiraf dia?? What the helll.....

Pedulikan si Kiram nyanyuk itu. Mari kita doakan keselamatan anggota tentera dan polis yg bertugas menjaga keamanan negara. Moga Allah S.W.T. mempermudahkan segala urusan dan melindungi mereka. Amin. Sekarang ATM dan polis melancarkan serangan habis-habisan dan memburu saki baki penceroboh. Jangan diberi muka kepada penceroboh kejam dan bangang ni.

Kepada wira negara yg meninggal dunia. Al-fatihah. Moga Allah S.W.T mencucuri rahmat keatas roh² mereka dan ditempat dikalangan orang² yg beriman. Amin.

Kepada rakyat Malaysia yg dok mengutuk tentera dan polis, sedarlah kamu. Tanpa mereka kita berada dalam ketakutan. Siapa kamu yg suka suki dok mengutuk? Adakah kamu pergi ke barisan hadapan juga? Tidak bukan.. tangan je pandai menaip mengutuk tapi tak reti nak berfikiran waras.

Kepada para pemimpin dan pembangkang, keadaan di Sabah sedang berlaku! Tak perlulah saling menuding jari sesama sendiri. Sepatutnya ketika ini kita bersatu! Anasir² luar sedang memerhatikan apa yg berlaku dalam negara dan cuba mengambil kesempatan atas keadaan berlaku dan cuba campur tangan. Tak perlulah mempolitikkan perkara pencerobohan ini.


19 February 2013

Percutian Cameron Highland

As Salam,

Seperti yg dijanjikan entry percutian di Cameron Highland semasa cuti CNY baru² ni. Seperti yang dirancangkan kami bertolak pada pagi ahad sesudah subuh. Konvoi ramai² ikut jalan simpang pulai. Dari arah KL, konvoi 3 kereta. Satu family daku, satu kereta family akak dan satu kereta lagi sepupu sefamily. Mak dan adik² akan bertolak dari kelantan ke Cameron Highlands dan akan berjumpa disana. Mak bertolak petang selepas selesai kerja² dikedai waktu pagi.

Perjalanan ke simpang pulai memakan masa 4 jam inclusive berhenti rehat la makan la.... Biasa la kan bila travel lagi² ada anak kecik ni. Yg tua pon sama jer. Hehe... Ni first time guna jalan simpang pulai. Ye la baru second time pegi cameron kan. Hehe.. sebelum ni guna jalan sg.koyan. Jimat duit tol tapi jam perjalanan tu lebih sket la. Lebih kurang 4 jam tak berhenti. On the way ke simpang pulai jalan tak jammed tapi masih byk kereta di atas jalan. Alhamdulillah smooth ajer perjalanan. Sesampai ke Brincang dalam pukul 11 pagi gitu, singgah di Bharat Tea Shop. Minum² sket tapi byk shopping teh ler. Ehhhh daku tak beli tau. Akak dan sepupu sepapat la dok memborong teh. Yang beli trip sebelum ni pon tak abes² pon lagi. Malas den nak tambah stok. Pehtu amik gambar atas nun... menarik gak tempat tu walaupun kawasan teh takde la luas mane.

Jam 12.30 tgh hari, kitorg bertolak ke Tanah rata. Tapi perjalanan mestilah melalui Kea Farm dan pekan Brinchang. Haaaa... kat sini la kitorang stuck lebih dua jam!! Super jammed pack okeh. Lagi² kat kawasan kea farm tu. Jalan dua lorong jer tapi kereta dok slow down nak berenti parking. Imagine la camne jammed tu. Huhu.... tido bangun tak sampai. Tido balik bangun balik pon tak sampai² lagi. Naseb la en somi sangat penyabar. Hehe.... sebab tu bole rilex² tdo jer. Qistina sama naik dgn ibu dia. Ibu dia tido, dia pon tido. Ibu dia dah bangun dia masih lagi tido. Sedap tido dalam sejuk ni. Cuaca kat atas tu tak la panas tapi takde la sejuk mane pon. Cuma angin bertiup tu memang la terasa sejuk sket. Sampai tanah rata, tuan rumah dah sedia menunggu. Rumah Indian owner, tingkat dua. So far ok la. Cuma terasa la was² sket. So barangan rumah dalam tu kami tak guna pon. Memang dah siap² bawa kelengkapan memasak dari rumah lagi. Macam nak pindah sana terus lah. Haha...

Stok makanan semua bawak bahagian masing². Dah siap² bahagi sapa bawa apa barang. Mostly daku ler kene bawak byk barang kekunun sebabkan kereta besar sketttt jer. Nasib baik den ni baik (suka puji diri sendiri) haha... Bawa la toto sampai dua, bantal, periuk belanga, beras dan macam² lagi. Alhamdulillah ada lah balance² sket tu bawa balik semula. Sesampai di rumah naikkan semua barang² dan sebabkan lantai tu bahagian karpet ada depan tv jer maka terpaksa ler hamparkan toto dan tilam kat luar. Sejuk ooo nak pijak. Tuan rumah ada sediakan tilan single extra dua keping. Bantal lebih dan water heater tu yg penting. Air sejukkkkkkkkkkkkk yg amats. Huhuhu... selepas tu bertungkus lumus ler sediakan makan tengahari even lambat sket la. Masing² lapar kebulur tak sangka stuck dalam jammed lama giler. Sesudah makan, kemas² apa patut siap² utk keluar lagi. Hehe...mula² rancang nak pegi ke pasar malam Brincang jer tapi keluar jer dari lorong rumah tu terus nampak traffic jammed, apa lagi cancel plan. Shopping kat area tu jer la. Ai beli baju dua pasang dan dua pasang sarung tangan utk si kecik. Ibu dia dah ada satu sempena tempat sejuk beku kat opis lama dulu. Hehe... en somi tamao apa² so memang tak beli apa² ler.

Selesai shopping area kat pekan tanah rata, masih ada hati nak pegi ke pasar malam brincang. Separuh jalan je pegi pastu patah balik. Pegi ke kawasan Bharat tea center kat tanah rata tapi situ semuanya dah tutup. So apa lagi terus balik umah ler. Singgah beli burger pehtu daku terus zzzzz.... sebab Qistina dah sapu bersih burger ibu dia. Ayahnya makan tak toleh dahhhh... zzz sekejap pastu terjaga sebab teringat mak terchenta bersama adik² belom sampai lagi. Rupanya diorg pon sama stuck kat Brinchang lamaaaaaaaaaaaa... Pukul 12 malam lebih baru la family nik sampai. Termasuk ler sepupu sorang lagi join sama. Haha... Ramai gila dalam rumah tu. Alhamdulillah muat jer dengan tilam dan toto² yg ada. Esok pagi² lagi dah byk plan.

Hari ke dua sesudah subuh, kami siapkan breakfast dan kemas² pon dah dekat jam 10 pagi. Keluar jer dah start jammed. Huhu... so kami ke arah bertentangan la dgn arah jammed tu. Pegi la kearah Ringlet tu. Singgah di Bharat tea shop yg besar sket berbanding yg lain. Lepas tu dah ramai nak p petik strawberry kami pon terpaksa la redah jugak jammed. Alhamdulillah masa nak jammed tu nampak jalan shortcut masuk ke rumah sewa kami. Lalu jalan tu dah pintas beberapa ratus meter gak. Lepas tu sampai dekat balai polis Brinchang ada polis sekat dari jalan straight kene menuju ke jalan belakang. Tak pe la kami pon lalu ler walaupun tak tau apa. Alhamdulillah tak jammed dan pintas dekat dua kilometer gak ler. Hehe.... terus ke Big Red Strawberry farm. Kat situ dah tak leh nak picking strawberry. Ye lah ari sabtu lagi dah semua dok picking jer. Yang lambat sampai ni tgk je la. Makan² kejap tengok² apa yg ada dan beli la salad situ berpeket².  Ye la murah kan haruslah borong lagi² org nak diet macam ai ni. Selepas tu pegi ke pasar malam brinchang. Akhirnya tertunailah hasrat mak buyung dan mak dua anak tu. Haha... ai memang tak kesah sebab ai dtg sesaje nak lepak jer. Macam² dibelinya. Pasar malam tu kalo cuti sekolah memang dibuka setiap hari. Tapi kalo hari biasa, hanya dibuka hari jumaat dan sabut sahaja. Malam tu daku masak la apa yg patut sebab mak buyung cramp kaki dan mak dua anak dah tumbang. Itu la galak benor berjalan. Hehe.... pehtu sempat siapkan lauk ayam dan ikan jer. Sayur tak sempat buat pon tumbang gak kepenatan. Hehe... mak ai ler kene siapkan utk sayur jer la. Pehtu manggil semua anak dan cucu makan.

Pagi² lagi dihari ketiga daku keluarga sekeluarga kecik ai ajer. Memula nak minum² alang² dah keluarkan duit. Sekali pegi tengok kat tempat teh boh center sungai palas tu tak bukak lagi. Malas nak turun balik ai tunggu aje la. Sekali dekat waktu buka kedai ramai gila serbu. Lebih² meja kat luar mengadap pemandangan. Huhuhu... naseb ai tak berapa baik sebab dapat meja tengah even kat luar pon. Sebab ada sekumpulan org cha ya nun alif ni menghalang pemandangan dah le tak cukup tempat kat situ tapi nak jugak menyemak kat situ. Bengang betul ai. Hilang mood di pagi hari. Balik rumah kemas² dan checkout. Otw balik tu singgah ler di Healthy Strawberry Farm kat situ memang manisssss strawberry dia even dah tak le picking dah. Huhu... pastu meneruskan hasrat ke kea farm. Jammed jugak. Kitorg guna jalan shortcut ler dah tau jalan kan. Hehe... sesampai di kea farm takdak parking la pulok. Dah kene parking jauhhhhh... tapi atas usaha berjalan gak ke arah kea farm. Adik² dan bapak² serta anak² duduk kat Butterfly farm ler. Qistina lak tdo lena yg amat time tu. Terpaksa la ayah dia temankan manakan ai, mak dan akak jalan kaki naik ke kea farm. Naseb mak buyung (sepupu) dapat park kat atas nun. So nnt nak turun balik mak ai naik kereta la. Ai tak pe jalan jer. Di kea farm macam² ada. Bunga la, bantal la, baju, buah² serta sayuran yg murah² belaka. Sila pandai pilih yg fresh² tau. Terbeli la jugak RM10 sayuran dan satu beg warna biru utk Qistina. Hehe.. Oh, ai da beli strawberry kat healthy strawberry farm tu. So bawa balik yg tu je la.

Kitorang tak pekene pon steambot kat atas nun. Ye la dah penat shopping lagi.. semuanya flat. Penat rempuh jammed lagik. Nasib semua keta auto. Kalo manual menangis oooo.... Tak pa la... len kali plak ye. Gitu la cerita diatas nun. Dan kebetulan kami pergi cuaca mmg super sejuk. -+ 16C ditambah lagi dgn hujan. Malam² pasti menggigil sejuk. Siap pakai sweater tdo + blanket yg tebal! Dua malam stay dua-dua malam asek ujan jer. Tido poluk Qistina mmg syiok. Hehe... Bawah ni gambar yg sempat upload jer. Byk lagi gambar, nanti la ye :)





Ibu and anak takde kije dalam kereta selain amik gambo jer.


Yeay dah nak sampai.


Tempat pertama singgah Bharat tea di Brinchang


Anak² excited dalam guest house. Menginap di Tanah Rata


Market di Tanah Rata town dekat je dgn rumah sewa.


Gediks..


Anak² sedara bersama mama ly


Breakfast menu pertama di CH.


Minum2 di Bharat Tea Center dekat Tanah Rata


Cheeseee


Sejuk kat sana


Qistina dah besar!


Di Red Big Strawberry Farm


Makan² sambil berehat.


Semua tidur kesejukan. Berselimut dan bertopi. Budak bertiga gagah bermain dlm sejuk.


Org dewasa tumbang anak² kecik dok syiok bermain.


Pemandangan di Kea Farm Brinchang.

Bergambar sefamily
Ayah control macho, Qistina yg excited dan Ibu yg dabel chin. Ooohhhh...
Bharat tea shop center view

Happy dapat jalan²
View Sg. Palas Tea Boh Center

Hover gumbira

Control senyummmmm

Suka benar Qistina dgn nasi lemak.

Syiok minum ai panas² kat tempat sejuk.


Ayah gak gambo cun

Di tea centre Boh sungei palas ya

Muka ibu nak buat peace tapi tak tahan berat Qistina




Update :
Hehe ini je la gambo boleh nak upload. Byk gak gambar ai kat sg. palas ni tak share kat pesbuk *_^