CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

24 March 2012

Balik kampung

Salam.

Kali ni bersiaran dikampung halaman. Heheh.... Lama dah tak balik kg ni. Tapi balik kali ni sekejap je. Ahad dah pulang ke sarang semula. Huhu...

Daku balik utk checkup Qistina. Patut bulan 2 ritu tapi postpone ke esok. Kebetulan sekolah lama en somi wat hari keluarga rini. Ni baru sampai tapi tak join lagi sebab Qistina dok tdo. Letih ngantuk mcm dia yg bawak beg.. Hihi..

Malam hajatnya nak makan2 bosarrr tapi tak ta u lagi kat mane. Weeeehuuuu


Sekian repekan tgh menunggu sikecik tdo.

18 March 2012

Langkawi Part 2

Salam.

Meh kita sambung cita pasal cuti-cuti Langkawi. Hehe.... Sedia maklum kalo p pulau ni tak buat island hopping tu tak sah la kan. Kitorg book island hopping utk aktiviti pertama yg akan dibuat pada hari ke-2 kat sini. Kul 9.30 pagi lagi dah siap2 bergerak ke lobi tunggu van angkut ke jeti. Walhal jeti sebelah hotel ja. Hihi... Island hopping ni pegi 3 tempat. Pulau beras basah, tasik dayang bunting dan tempat kasi helang makan.

Mula2 pegi pulau beras basah. Tempat tu bole mandi manda. Cantik gak pantainya. Tapi Qistina dan bapaknya ja mandi. Daku jaga barang + amik gambo. Kejap je pon mandi sebab Qistina dok tdo ja huhu.. Sejam pastu p kat tempat helang makan. Woahhh byk gila helang. Pehtu bosar lak tu. Tu la first time tgk secara dekat. Dok situ dlm 15-30 minit, pegi ke pulau tasik dayang bunting lak. Huhu.... Tinggi betul tempat tu. kitorg naik gak. Peluh menitik dari setiap liang roma badan. Nasib tak pancit. Sampai atas tu wajib la den mandi2 bagai. Satu family join mandi manda tempat cetek. Dalam tasik tu 10 meter. Woahhhhhh... dalam tuuu... Hihi.... Seronok even penat. Tapi situ kene hati2, monyet bykkkk. Makanan tu jgn la bawak kat tgn nnt kene rembat.

Lepas abes island hopping, balik la ke hotel. Rehat dan solat. Pastu wajib la kebulur kan. P la cari makanan kat pantai chenang. Hihi...Jauh betul kitorg p cari. Konon nak cari seafood la kan. Tapi tak jumpa. Huhuhu.... Makan la ada kedai mamak kat situ. Cheese nan dia sodap. Food yg lain2 tu ok la. Takdak la nak muntah balik :p Pastu jalan2 la sekitar situ. Tengok apa ada. Beli souvenir serba sket sebab dah dpt arahan banker jgn nak shopping kat org sgt. Baiklah banker... beli gitu2 je la. Pastu dah takde arah tujuan. Awal rancangan nak p cable car tapi time kat tasik pagi tu, ada ah kak tu ckp semalam dia pegi queue masyaAllah panjang betul. So kitorg decide nak p nnt pagi hari ke-3. Then tengah dok jalan2, kasi idea jom p rikki jalan nak ke cable car. Nanti pagi2 takde la sesat. Jalan2 nampak laksa stall apa lagi singgah jap pekena laksa dan cendol. En somi konon nak mkn rojak buah ja. Daku punya cendol abes dihirup.. huhuhu... dpt rasa 2-3 sudu ja. Haih.... takpa la, laksa pon dah buat perut den membesar bagai juara. :D Kitorg sambung jalan p tempat cable car tu..singgah jap petronas station. Belakang tu ada yard. Banyakk dan cantikkkkkkkkkkkk... bila la daku nak ada kapal layar (mode verangan tak abes). 

Sampai kat eco park tu.. p la tgk apa ada. Tanya org situ dia kata maybe cable car dah tutup. Alahai takpe la lagipon nak rikki jalan ja. Saja takde arah.. p la jalan2 dlm tu. Nak gak tgk cable car tu dah tutup belom. Sebab sampai pon kul 6 ptg. Diorg tutup kul 7.30mlm. Sampai ja, cable car masih beroperasi...yeaahuuuu... weeeeee... bole naik. Esok aktiviti utk sopping aje la. Ngeeee... Apa lagi jalan2 la. Semua tempat kat cable car tu kitorg explore. Time part kene panjat tangga dari hanging bridge tu haaa da pancit. Asek memanjat ja kijanya.. tak pe la janji seronok. Heheheh.....

Dah malam baru turun. Sampai hotel dalam kul 8 lebih. Lapar tu ada la sket. Tapi penat tu mmg la takle nak tahan da. Kene berehat dulu before nak g mkn (konon nak mkn seafood sebelah hotel) tapi mlm tu ada cap goh mei celebration. Sebelah hotel lak tu. Aiyohhh takde tempat lain ka.. rehat2 jap sedar2 dah pagi. Miahahahaha... mkn la sangat. Kempunan gak le nak mkn seafood. Huhu... takpe la. Aktiviti pagi ni p shopping kat Haji Ismail Group. Yeahhh... nak cari hadiah si pengantin baru dan juga periuk utk umah. Weee... amik vision tapi sampai skrg tak guna lagi. hehe.... ;p

Kul 1 check out hotel. Jalan2 pusing2 lagi. Pastu p mkn pizza kat jalan otw ke cable car tu. Kul 3 kitorg p anta barang. Ferri kul 5 ptg kitorg amik. Ada masa lagi ni nak jalan2. Apa lagi p amik gambo kat helang bosar nun. Dokek ja dgn jeti. Jalan kaki ja. Tapi panasnyaaaaa... sabar je la. Pastu sambil tunggu ferri, pekena teh kat mamak bistro. Haihh... nak minum air ja pon. Kul 4.30 siap2 ke jeti pelepasan. Bab tax lak tak kene sebab stay 3 hari kan. Ngee... tunjuk ja tiket dtg sebelum tu. Lepas le kami. Naik feri ni satu hal la kan. Memang penuh ja org. Tobat da kompom naik flight pasni.

Sekian cerita bercuti kami. Hehe... meh layan gambar....



Breakfast kat hotel
Nyummm nyummm
Menunggu van pick up
Tak sabar nak explorace ;)
Jetty sebelah hotel jek..
Dlm bot nak island hopping
Qistina mabuk... hehehe...
1st destination
Pulau Beras Basah
Qistina mandi laut 1st time.
Penakot air...
Nenen time.
2nd destination
Tempat helang santap
3rd Destination Tasik Dayang Bunting
Mandi di kolam kecik
Still takot air dan sejukkk
Tempat dalam.
Ayah mandi kat tempat dlm aje..
Pemandangan di tasik
Lunch kat mamak pantai chenang
Laksa pulau
Sebijik telur dlm tu.
Rojak buah
Cendol yg sedap
Qistina mkn nasi putih tapau kat mamak
Kapal layar kat belakang petronas
Oriental village/cable car
Weeee....
Muka anak beranak gayat
Pemandangan dari dlm cable car.
Us inside
Hehe...sampai di 1st level
Hanging bridge
Top level
Kat hanging bridge
Kenangan
Di cable car

Yeahhhhh

Konon helang mendarat ehhh
Langkawi

OTW balik da... Qistina minum dulu.

Qistina tdo dulu..


Sekian ;)




10 March 2012

Bersama Selamanya

Salam











Saja takdak mende nak post.. :p

06 March 2012

Langkawi Part 1

Salam.

Cerita pasal cuti2 lagiiii... hehe... lepas CNY tu kan ada cuti Maulidur Rasul dan Thaipusam. So kami sekeluarga telah pegi bercuti waktu itu. Hehe... last daku pegi umor 12 tahun kalo tak silap. Setelah 17tahun berlalu baru la daku pegi lagik sekali. Kali ni bawa family sendiri lak. Hehe.....


Cuti2 Langkawi ni encik somi cakap hadiah besday merangkap cuti tahunan kami. Uhuhu...tak pa la 2 in 1 pon janji ai suka. Hehe... Memula plan nak pegi Khamis dan Jumaat memandang Isnin dan Selasa coti kan. Tapi sebabkan Partner in Crimes ni nak turunkan saham dia jadi bini org kena pegi. Gumbira utk kamu, Noni. Majlis beliau ari Sabtu, maka Sabtu malam Ahad tu kami bertolak ler. Prepare apa yg patut dan bertolak. Yeahaaa... hehe.... destinasi mlm tu adalah Kuala Perlis! Daku excited, en somi gumbira dan Qistina tdo. ;p


Terasa gak ler jauhhhhh sbb papan tanda satu pon takde tunjuk mane destinasi Kuala Perlis ni. Singgah ada la 2-3 tmpt sbb nak terkucil dan sebagainya. Berhenti jap kat R&R sebelum masuk Penang ( tak hengat nama daa ) pastu daku amik alih turn sampai la ke R&R before nak masuk Perlis. Fenat jugak sempat sambung zzzz walaupun Qistina da jaga. Pehtu sambung bfing dia dan letak balik sambung balik zzzz..Qistina pon turut serta zzzzz. Haha.... sedar2 dah masuk ke arah Kuala Perlis. Seronoknya terasa...hehe...sampai ja jeti Kuala Perlis tu, ramainyaaaa umat. Walhal baru kul 8pagi gitu kalo tak silap. Cari2 parking berbumbung ni dpt la juga. Alhamdulillah rezeki kami, 1 lot parking terakhir kat pakcik tu. Pastu apa lagi bergegas ler ke jeti nak beli tiket. Memang ramai betul manusia time tu. Beratur nak beli tiket pon da mcm ular kene palu. Nasib ada 1 kaunter bukak lagi. Yang lain2 semua dah sold out. Huhu...

Berenti breakfast dan solat subuh.
Kita makan dulu
Yeay dah dekat da...
Udah sampai
Park kat berbumbung tuuu.. bayo RM15 sehari
Tengok baru kul 8pg ni


Ku beratur dan en somi p tinjau2 pasal kete lak. Ye la da first time dtg sini kan. Tak tau lak manusia seramai tu yg ada nak ke Langkawi. Memang kete pon sold out gak. Pakcik tu offer iswara RM80 sehari. Huhu... en somi decide nak tgk kat Langkawi lak kot2 ada lagi baik ka. Rezeki kami lagi ada tiket utk feri tu jam 10.30pagi akan bertolak. Sementara menunggu feri, daku salin ler pampers Qistina, basuh muka ( tak mandi pon ) dia kasi sogar sket. Punya la dia excited ke tempat org. Terjerit2 gumbira. Hehe...Sampai ja feri berpusu manusia nak masuk. Uhuhuhu... mmg ramai, len kali tamao naik feri da.. Naik flight and have better + proper planning! Ni la gara2 semua en somi mau terjah ja kalo bole dak gitu? Nasib ku berkeras suh booking hotel cecepat. Alhamdulillah dpt D'Baron Resort dekat dgn jeti Langkawi.

Menunggu feri jam 10.30pagi
Qistina yg gembira dpt jalan2
Very well behave my dotter. Love u..
Us in ferry..yeay!!



Sampai kat Langkawi kul 12tgh hari. Maka melahap da dulu kat Kenny Rogers. Sesak sungguh kat situ. Sememangnya ramai benor dgn panas terik lagi. Mujur Qistina excited dia berjalan2 lebih dari ibunya. Alhamdulillah dia tak meragam. Gembira ada lagi. Hehe... selesai santap kami jalan2 cari kereta. Tanya org situ sini. Pastu wat keputusan dan call org itu ini dpt la Viva manual RM100 sehari! Amik kau... haaa penangan peak season. Huhu... tak pa mujur gak dpt keta kan. Haha... lepas tu da dpt kete terus la ke hotel utk check in. Alhamdulillah walau pun bau cam kusam tapi pemandangan dan bilik tu molek lah.

Udah sampeeee...
The rules....
Kita makan dulu sambil tunggu kete


Hari pertama hanya la berehat2 dan jalan2 sekeliling hotel aja. Malamnya saja kuar utk mkn. Daku dah aim satu tempat mkn ni. Ramai yg kata sedappppp lazatttt the bam booommm lah. Restoran Wan Thai pilihan daku mlm tu. Sempat la amik alamat sebelum ke sini. Hihihi... kuar pegi makan kul 6.30 jalan2 cari sesat sekejap walhal amat la dekat dgn tempat hotel tu. Haha.... tanya org situ sini dpt la jumpa restoran ni. Dalam bandar dan kene masuk dlm bandar tu baru la jumpa. Takat lalu mmg la tak le jumpanya. Pastu sampai ja nampak semua meja ada "Reserved" paper. Huhu... tanya la waiter tu ada tak meja kosong utk 2 org mkn? Alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Dapat la mkn dan terus order. Hehe... makin lama makin ramai org dan ketiadaan tempat. Mujur gak kami kuar awal. Kekenyangan aja... Qistina dpt mkn nasi kosong aja pon da kenyang gak. Hehe... lauk pauk tak le kasi ler sbb pedas..huhu... tak pa sepinggan nasi dia abeskan. ;D Hasil ke restoran ni tak sia2. Memang sangat sedap. Semua yg kami order abes makan licin. Hehe... recommended ler utk sesapa pegi ke Langkawi. Tempat wajib pergi ni.



Saya gumbira
Our room
Pemandangan luar
Close up skett.. cantik kan.
Sedia utk jalan2
 Belakang tu pool

Pose istimewa anak ayah
Restoran Wan Thai yg marbeles
Menu
Menu item
Ikan siakap kukus halia
Sayur campur

Tom yam kung
Nasi putih (Qistina abes 1 pinggan)
Ayam pandan



Wokey la kita sambung lak ke next entry lak. Fenat mengarang mlm ni. Baru hari pertama dah berjela..hari kedua mau ada sampai 2-3 part :p