CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

19 September 2010

Sambutan Hari Raya

Salam.

Hari ni hari raya ke - 11. Hehe... aku da berkampung di kampung halamanku. Menunggu waktu utk deliver. N3 kali ni nak cerita berkenaan raya pertama yg ku sambut bersama en. somi. Hehe... wokeyy.. terus terang ku cakap aku tak larat sgt beraya dgn 2 kampung perlu dibahagi sama adil. Huhuhu....

Perut sarat da cukup bulan org tua2 cakap. Mcm ne la nak sakan sgt. Raya pertama dirumah mertua. Biasa2 sahaja. Takde istimewa ke hapa ke..hehe.. Memandangkan mertua saya hanya ada anak sorg saje so sambutan ala kadar je. Takde masakan sempena raya pon. Hanya ada ketupat pulut dan tapai utk anak kesayangan dia. Aku ni mmg tak le nak mkn tu sume. Pulut or tapai mmg ku tak makan sbbkan pregnant ni. Pagi raya aku tak pegi solat raya k. Tak larat la nak solat beramai2 tu dgn aku yg tak le solat mcm biasa da.

Lepas tu mkn2 kat umah mak sedara aka adik kpd mertuaku. Nasi sume kat situ. Aku da kebulur daaa.. Nak mkn nasi tapi sume sibuk dok suruh aku mkn mende lain. Huk huk huk... aku lak mmg la malu nak demand ok. Umah org.. umah mertua takpe lagi. Lepas mkn2 pegi ke kubur. Baca surah yassin utk arwah pak sedara2 dan nenek kpd en. somi. Semoga roh mereka dicucuri rahmat. Amin. Da selesai sesi tu terus balik umah. Kroh kroh kroh........ sampai ke ptg then pegi ke umah mak aku lak.

Kebetulan lak mak aku dah ada kat umah mak sedara kat bunut payong. So direct la kami ke sana. Sampai je aku terus makan dgn banyaknyaaa... Hahaha... tak sedar diri tu. Mkn byk2.. Hehe... aku sampai, akak 2nd pon sampai gak. Tahun ni giliran raya pertama kat umah mertua. Sama dgn akak aku yg 2nd. Hehe... so sampai da ptg, adik beradik aku dan sepupu sepapat yg lain sume da beraya sakan pg2 lagi. Ptg tu mereka da letih pecahkan umah. Lepas mkn2 sume pegi melawat kubur arwah nenek aku dan pak sedara aku lak. Lepas tu beraya kat umah mak sedara sorg lagi. Dokat jo... jalan kaki sampai da.. Mkn lagi. Tak hengat dunia. Aku ni tak perasan agaknya perut aku da terlampau sarat da. Dgn baby lagi dan segala makanan aku telan. Hehehe....



Da ptg hampir mlm balik la ke rumah mak aku. Rehat2.. makan2 ( lagi ) sambil bakar satay. Huhu...aku sempat mkn sikit je satay. Secucuk je. En. somi da nak balik umah dia da. Da la sepi je umah dia nak balik awal2 lak. Huhuhu.... sampai dalam kul 10 gitu. Mertua ku ada kat umah adik dia. Sambil tgk cite. Hmmm... Esok pg2 ada majlis kat umah mak sedara yg ke berapa ntah tak ingat. Merewang la MIL aku ni. So sambil2 tu kitorg yg dok goyang ni pegi beraya umah kakak ipar ku. Lain mak je. Hehe..still consider kakak ipar. First time aku jumpa. Lepas borak2 beraya pegi balik ke umah kenduri tu. Then balik umah. Berehat...kroh2 lagi. Lepas zohor pegi jumpa abg2 ipar la plak. Beraya dgn diorg. Sampai ke magrib. Baru balik umah. Lepas tu aku bersiap2 nak balik umah mak aku le. Patut ptg ok. Ni mlm da.. huh.. tak puah ati aku. Tak pe. Ada lori ada bas.. :p

Sampai umah mak aku terus la aku landing. Seharian dok atas kereta je. Sakit badan ni. Huhuhu... Esoknya majlis pertunangan sepupu aku. Tema biru gitu. Hehe... Mlm tu en. somi ku jatuh gering la plak. Selsema makin menjadi2. Suara pon da lain. Pg2 je rasa badan da panas. So pg tu pegi ke klinik dulu le. Nasib ada yg da bukak. Cian dia... kat majlis tu asek tdo je. Dapat la mc 2 ari utk ari berkerja. Yeay!!! dpt bermesra2 2 hari lagi. Hehehe.... Da dpt mc apa lagi terus ke majlis. Alhamdulillah..majlis berjalan dgn lancar. Aku dgn tak hengatnya mkn dgn lahap skali. En. somi pas mkn terus mkn ubat dan tdo. Cian dia.. raya2 ni demam lak. Kije aku kat majlis tu tukang tgk aje la... Org lain lak risau tgk aku sarat bawak perut. Makanan pon org tlg amikkan. Hehe..mcm princess pon ada. Tapi aku mmg susah nak bgn kalo da duduk. Berat wooo... da 3kg anggaran bb ni.

Bakal pengantin kene berdiri bagi laluan kpd pengantin baru harum lagi.

Kesimpulannya aku dpt la apa yg dihajati iaitu raya = makan dgn sakannya before bersalin. Hehehe... Sampai skrg ni still lagi dok menunggu bb kesayangan ni bila nak kuar. Hari2 pujuk. En. somi da balik KL ari raya ke-5. Weekend ni tak balik tgk aku. Cian dia penat lagi. Raya kali ni mmg sgt penat la bg aku. Penat bawak perut ke hulu ke hilir beraya. Hahaha... Apa pon, aku bahagia dpt beraya dgn en. somi. Hik hik... ( gewdikss )



07 September 2010

Selamat Hari Raya

Salam.

Bersempena dgn kemenangan kita dlm menghadapi cabaran di bulan ramadhan maka Syawal adalah bulan kemenangan. Bulan bersuka ria ( bukan suka ria yg tak berfaedah ye ). Oleh itu dikesempatan ini cheewaaahhh ingin mengucapkan 


Gambo dari pakcik google. Nak wat sendiri tak reti..


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


kepada semua umat Islam. Maaf zahir dan batin jika ada salah dan silap. Hehe... Terutama kepada en. somi saya yg terchenta.. Maaf ye en. somi kalo ada salah silap selama kita kenal. Hik hik... nnt first raya minta ampun lagi. 

Kepada semua yg nak balik kampung tu. Ini pesanan penaja ye.. Berhati2 la ketika driving tu. Fikir la keselamatan diri sendiri dan juga org lain yg nak beraya juga. Bukan kamu sorg ye. Baik kamu behave. Yg penting selamat sampai. Tak perlu la nak berlumba2 nak cepat sampai. Kalo apa2 jadi kamu jugak menyesal. Kalo melibatkan nyawa org lain da jadi kes lain lak. Tak pasal2 berdosa sbb kecuaian kamu org lain yg merana. So beringat la ye. Tak perlu nak jadi samseng jalan raya.


06 September 2010

Demam Di Hujung Ramadhan

Salam.

Update sket arini. Start sabtu lepas badan da mula rasa sakit2. Tekak rasa perit. Badan rasa panas. Huhu...tanda2 demam nak melanda. Ari ahad bgn utk sahur rasa cam ok je. Tapi selepas tdo balik then bgn pastu terus tak larat nak mengangkat kepala. Huhuhu... demam melanda. Dgn itu kompom la tak bole nak teruskan puasa. Da jadi 3 hari tak puasa. Hari ni pon still lagi demam. Blom berbuka je. Tapi kompom kene buka nak mkn ubat. Makin menjadi2 lak demam ni. Hidung meleleh je hingus. Da jadi 4 hari. Harap2 esok bole puasa. Amin.




Ari ahad tu en. somi nak berbekam. Sebelum berbekam tu pegi klinik dulu la. Doc advise suh buka posa. Dpt la serba 2 ubat. Mkn ubat tahan la sket. Pastu terus pegi utk berbekam. Tak amik gambar lak masa dia berbekam. Cam pelik pon ada. Haha... Buat kat blkg, leher dan kepala. So skrg en. somi da jadi Mr. Kojack. Botak mcm gangster pon ada. Hehe...



Gambar dari pakcik google.


Sekian utk update arini.

p/s : Org2 da start balik kampung da. Daku esok lusa baru balik. Huhu... Berhati2 di jalan raya ye.

03 September 2010

Mengandung Minggu ke-36

Salam.

Lama betul tak bersiaran. Sepanjang ramadhan ni byk sungguh dugaan. Huhu.. lebih2 lagi bab mengandung ni. Takat ni puasa aku da berlobang 2 hari. Harap2 ramadhan yg tinggal lagi 6 hari puasa ni dapat la aku penuhi. Start pertengahan ramadhan perut aku da meragam. Berangin je. Asyik muntah2. Mkn mmg sgt sedikit. Tiada selera langsung. Minum air je byk.




Hari ni genap usia kandungan aku 9 bulan. Hehehe... da tak lama lagi baby ku akan keluar jumpe ibu dan ayah. Gumbira rasa. Tak sabar pon ada. Tapiiii harapan aku biarlah baby kuar lepas raya. Nak beraya sakan gak ni. ;) Sejak 2 minggu ni aku asyik kene Braxton Hicks ( BH ). BH ni dikatakan contraction palsu utk persediaan bersalin. Teruk jugak aku kene. Setiap hari okeyyy... seksa menahan sakit ni. Mcm nak patah tulang pinggang aku ni. Duduk tak kene, baring tak kene, berdiri pon tak kene. Huhu... Baru tau seksanya ibu kita mengandungkan kita dulu. Ampun mami. Nasib la aku ni jatuh bawah kategori anak TAK DERHAKA.




Minggu lepas mami dan sepupu ku dtg fly jauhhh dari kelate semate2 nak sopping raya. Jumaat lepas kawasan Selangor cuti sempena Nuzul Al-Quran. So time cuti2 ni amik kesempatan la nak sopping. Baju aku da tak yah sopping da. Pakai mane yg da beli last ritu kat JJ Bukit Raja. So aku just sopping utk en. Somi aje la. T-shirt dan seluar slack selai. Cukup la. Tak perlu beraya sakan. Tahun ni budget byk ke arah baby dan ibu baby berpantang je. Hehehe.. Sepupu aku dtg hari khamis mlm. Mami lak jumaat ptg. Balik ahad mlm.

Yg tak tahan pegi sogo pada jumaat. Semua maklum sogo tu lautan manusia berkumpul utk sopping. Aku ni amik mana berkenan then bayar terus. Dah duduk diam2. Tunggu spupu aku n bakal somi dia memilih je. Aku dok setempat berehat. Senang kan. Tapi duduk diam2 pon dok tgk2 gak ragam org sopping. Dasattttttt... menakotkan pon ada. Ramainya ya Allah. Ptg tu balik umah akak aku sambil tunggu mami lak sampai dari kelate. Da sampai berbuka siap, terus la ke KL balik pergi ke Jln TAR. Huhu... ingat mlm2 buta pegi takde la crowded mane. Tapi sampai je, ya Allah. Dasat tul org sopping utk raya ni. Mcm semut dok hurung gula. Ramai gak even da kul 12 time tu. Aku jalan2 je la..ikut mami sopping. Mengikut je aku ni tak padan dgn buyung. Abes tawaf hampir kul 2 da. Mula2 nak balik, tapi akak sulung aku ajak p minum lak. Kat kg baru. Pegi la kami pon. Da sampai tu terus order makanan skali. Terus la utk sahur. Balik sampai umah da kul 5pg. Aku teguk air masak je dah...masuk tdo. Penat!!!!




Hari sabtu tu. Aku bgn kul 11 pg. En. somi bgn kul 3 ptg okeyy!! Kalah ibu mengandung penat dia. Bukan dukung aku pon. Hehe.. Berehat dulu kat umah pastu kemas umah then buat kije umah mane2 yg patut. Kul 6 bertolak ke umah akak 2nd aku utk bukak puasa. Mami and the gang satu hari pegi PAS dan PKNS. Cari baju raya lagi. Aku mmg tak ikut la. Mlm tu lepas buka pon diorg pegi lagi. Aku stay je kat umah. Tak larat dah. Esoknya tak tahan pegi lagi sogo. Aku ikut sama. Pegi je..sopping tu takde la. Aku sopping bahan2 basah je. Hahaha.. jgn tak tau rege sogo pon murah2 tau. Terkezut den. Mlm tu kul 9mlm, mami dan spupu aku balik kelate. So kene berbuka kat lcct la gamaknya. Akak 2nd aku masak kitorg mkn kat masjid berdekatan dgn lcct. Sedap lak rasa ikan sardin je pon. Hehehe.. so dgn keberangkatan mereka balik maka sesi sopping pon abes la. Hehe.. minggu ni minggu utk berehat. Yeah!!



Gambar terkini dgn perut 9 bulan. Hehehe....

Semangat nak raya berkobar2 ni. Minggu depan da raya!! Hehe.. tapi semlm buat weekly check up. Jumpa doktor pakar. Bole lak doktor tu ckp "Nampak gaya awak ni tak lama lagi ni. Harap2 sempat la ye balik. " Huhu... saya mau beraya!!! Sume org ckp tgk gaya perut ku ini da tak lama lagi nak bersalin. Sob sob.. nak raya dulu. Baby..kuar lepas raya ye. Hehe...




16 August 2010

Cabaran Berpuasa Ketika Mengandung

Salam.

N3 kali ni mengenai cabaran mak buyung berpuasa. Al maklum ler aku kan jatuh kategori mak buyung. Heeheh.. So berdasarkan pengalaman yg setakat baru nak masuk 6 hari berpuasa ni, bole la aku buat summary sket. Kali pertama aku puasa dalam keadaan sarat ( ye lah da 8 bulan mengandung ) boleh dikatakan mcm biasa saje. Iaitu takde rasa pelik la. Kecuali ptg nak dekat berbuka tu aku da lemah. Itu aje. Masuk puasa ke-2 perut aku da start berangin. Tapi still aku bole bertahan. Dan yang pasti aku takde selera nak mkn. Ntah le nape. Perut aku still berangin sampai skrg dan semakin worst!

Tapi puasa kali ni yg aku pasti aku amat dahaga. Ya... dahaga. Ibu mengandung akan mengalami suhu badan yg tinggi sket dari org biasa. Ye la proses nak buat anak ingat senang ke. So kalo aku tak cukup minum air tu bole tgk kat bibir aku ni merekah2. Takat ni takde la sampai berdarah lagi. Huhu.. Dalam N3 sebelum ni aku ada ckp aku disahkan mengidap GDM. Bagi pesakit GDM ni biasanya kalo berpuasa akan membuatkan badan seseorg tu menggigil. Ini disebabkan oleh kekurangan gula. Ye..org kencing manis tapi gula kurang sbb tu badan akan menggigil. Setakat ni simptom tersebut tak berlaku pada diri aku. Yeay!!!

Utk baby lak. Hari pertama puasa mmg pergerakan dia sungguh kuat. Lagi2 bila da masuk waktu sepatutnya aku mkn. Huh..sakit tau kene tendang dlm perut ni. Tapi start 2 hari lepas pergerakan bb slow je. Buatkan aku sedikit risau. Dan diri aku pon bertambah lemah. Mmg tak larat sgt. Tapi bertahan jugak. Rini bb mcm back to normal. Alhamdulillah.

Penyakit yg biasa ada dlm diri aku ni ialah gastrik. Sepanjang puasa ni, hari ke-4 mcm tu aku da kene gastrik. Tapi waktu tu waktu berbuka. So aku safe sket la. Hehe.. Still lagi dok monitor penyakit ni. Agak2 nak kene tu aku kene la berbuka puasa. Kalo tak, huh..seksa tau menahan gastrik. Cian bb dlm perut. So kesimpulannya, takat ni cabaran yg aku hadapi ialah dahaga, gastrik dan keadaan bb. Harap2 aku takde masalah utk puasa penuh. :D

13 August 2010

Apabila Ramadhan Bermula

Salam.

Seperti tajuk kat atas. N3 kali ni aku nak cerita mengenai rutin puasa aku ( baru 2 ari puasa ). Tahun ni niat dihati nak penuhkan puasa. Hehe.. dah cik p tak dtg bole la wat azam tu. Tapi berita terbaru aku kene wat BSP next week so kene gak la tak posa sehari. Huhu.. berkecai hajat. InsyaAllah hari2 yg bole aku puasa, aku nak puasa melainkan keadaan tak mengizinkan. Contoh ; time puasa tapi badan aku da terlampau lemah dan menggigil. Haaa.. itu tandanya nak kene buka posa la. Lagi2 time sarat ni kan. Ramai dok bising kat aku especially opismate la. Diorg ckp bukan ke pregnant women ada exception? 

Ok. Dalam Islam mmg ada mengatakan wanita mengandung dibolehkan tak berpuasa di bulan Ramadhan. Tetapi kene ganti puasa dan kene bayar fidyah. Huhu..bayar fidyah tu tak de la nak berkira mane. Tapi bab nak mengganti posa ni la paling lemah. Kalo da tak posa sebulan..adeihhh naya nak ganti sebulan tu. Sebab tu la aku nak posa selagi mampu. Hehe.. dulu time cik p dtg pon rasa penat da nak berganti. Itu baru seminggu. Ini berminggu2 nak ganti. Hish... cekeding la aku. Dan setakat ni, aku masih lagi mampu berpuasa. :)

gambo dari pakcik google

Baiklah berbalik ke topik sebenar. Time berbuka puasa aku dan en. somi takat ni simple2 je. Takde berlebih2. Ye la berdua je pon. Lagi la space perut aku makin kecik. Takat lauk 1 jenis dan sayur 1 jenis. Cukup da. Even bole buat aku tak berselera. Hahaha.. Maybe sebab family aku kan ramai. So lauk pon byk la. Sahur pon mcm tu gak. Sama mcm berbuka ( panaskan lebihan lauk berbuka je ). Percubaan pertama sahur buat susu blend kurma. Ini en. somi yg buatkan. Mmg aku punya suggestion tapiiii.. mmm.. ( maaf ye en somi.. saya cite disini ) kurma bykkkkk tapi susu sikit.. so imagine la kemanisannya. Rasa nak migrain sbb manis. Hehehe... sampai skrg aku trauma. ( tak byk pon rutin ) :p

Hajat dihati, weekend ni bole la nak masak special sket utk en. somi. Itu pon kalau keadaan aku mengizinkan la. Kalo da dtg BH ni. Huhu.. Nak bgn pon tak le. Cian kat en. somi asek dia je yg kene masak. Ada member aku dlm forum ckp bila ibu mengandung ni berpuasa. BH pon akan selalu strike. Dan ye mmg aku selalu kene. Nak patah pinggang aku rasa. Nak beribadah pon tak selesa yg amat. Cian en. somi tak terawih sebab aku. Nasib en. somi jenis menjaga isterinya. :)


 gambo dari pakcik google gak


Ini sedikit artikel mengenai panduan utk ibu mengandung pasal puasa. Klik disini [...] dan juga disini [...] utk ibu2 yg menyusukan bayinya.



11 August 2010

Salam Ramadhan

Salam.

Dgn sukacitanya dimaklumkan bahawasanya bulan ramadhan telah pon tiba. Oleh itu N3 kali ni khas utk mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak kepada semua umat islam. Sama2 la kita memperbanyakkan amal ibadah dibulan yg mulia ini. Jangan lupa puasa betul2.. :)





09 August 2010

Senarai Barang Utk Saya

Salam.

Senarai ini lak utk aku aka bakal mak baby. Hehe... Utk peringatan diri sendiri jugak. First time nak berpantang ni. Teruja nak shopping tapi takotttt bila teringat sakit nak bersalin. :p

1. Set bersalin NR - On the wayyyyyyy...
2. Maternity pad
3. Nursing bra
4. Pati ikan haruan
5. Stoking
6. Tungku - mami ckp da ada
7. Bengkung - nak dua
8. Kerusi toilet ( utk umah mami )
9. Breast pump - Bie kasi pinjam
10. Nursing cover - Bila keperluan baru beli
11. Nursing pad - Disposable
12. Normal pad
13. Bag
14. Kain sarung - Nak kene check ada tak yg da berjahit
15. Baju butang depan
16. Towel
17. Sweater


Senarai Barang Baby

Salam.

Ini senarai barang2 baby yg diperlukan. Disebabkan first baby, kene la berhabis sket. Nnt next child bole la recycle. Hehe... Skrg da 8 bulan pregnant. Mmg kene beli cepat2 brg2 dlm list ni. Nnt tak larat la den nak bersopping. Huhu...

1. Baju lengan pendek
2. Baju lengan panjang
3. Romper
4. Seluar pendek
5. Seluar panjang
6. Sarung kaki
7. Sarung tangan
8. Barut
9. Topi
10. Sapu tangan
11. Napkin - Nak beli 1 pek lagi
12. Disposable Diapers
13. Diapers wipes
14. Changing mat
15. Nappy liners
16. Detergent khas utk brg baby
17. Bedak baby
18. Losyen
19. Baby oil
20. Baby bath & shampoo
21. Cotton bud
22. Nail clipper
23. Minyak telon
24. Cotton balls / rolls
25. Selimut
26. Bedding set
27. Katil baby
28. Bendung
29. Bakul baby
30. Botol susu - Nak tambah utk EBM
31. Berus pembersih botol
32. Sterilizing tablet - Tak perlu kot guna cara klasik je la = air panas
33. Baby bath tub
34. Bath tub rub
35. Towel
36. Stroller
37. Car seat - Nak beli utk newborn till 5 years or more?
38. Baby bag
39. Baby closet
40. Cloth diapers
41. Botol susu drainer and storage





04 August 2010

Kenduri Menyambut Menantu

Salam.

N3 kali ni takde apa yg menarik pon. Saja nak berkongsi cerita. Pada 24hb Julai lepas, aku dan en. somi pergi ke Felda Kratong utk menyertai majlis menyambut menantu mak sedara en. somi. 4 jam perjalanan ok.. jauh tuuuu walaupun kelantan lagi jauh, rasa tak larat tu terasa sgt. Lagi2 aku da makin sarat. Perut ni tok sah ckp la, besar sgt ku rasa. Kadang2 nampak kecik kadang2 nampak besar. Nak2 lagi badan aku byk meragam spt masuk angin la..loya la dan etc etc.

Tapi nak wat mcm ne majlis family. MIL dan mak2 sedara dia yg lain sume turun dari kelantan so nak tak nak aku kene gak join. Nnt apa la diorg tanya mcm2 kat en. somi. Lagi la en. somi ckp tak mo pegi kalo aku tak pegi. Adeiihh.... Bertolak kul 7.40pagi sebab aku akan terus balik pd ptg tersebut. Pagi2 lagi MIL call, pesan kat en. somi suruh aku pakai baju jgn nampak perut. Hahaha... ini mesti kes masa balik kg ritu. Otw ke sana tu borak2 la dgn en. somi sampai bole terlepas exit highway kene exit lagi jauh pastu patah balik. Adeihhhh sekali lagi..

Sampai sana dlm kul 11.++ pg. Majlis dah berjalan. Makanan sume da siap. Hehe.. aku dtg utk mkn je. :p Duduk2 la sambil2 bersalam dgn yg aku kenal. Yg tak kenal aku tak salam sampai la org ckp dgn aku yg diorg ni sapa. Aku tlg pon sket2 je. Itu pon sambil duduk2. Kebetulan badan aku berangin. Perut nampak besarrrrrr.. Kebetulan lak ada 2 org lagi mak buyung iaitu isteri2 kpd sepupu en. somi. Lak tu diorg gap sebulan je dgn aku. Hehe.. Diorg pakai baju ala2 jubah. Mmg la tak nampak. Perut ku masa 6 bulan pon still tak nampak. Skrg je terjojol keluar. :p

Dok kat sana sambil menunggu kedatangan rombongan pengantin perempuan yg bertolak dari Kuala Berang. Uihh.. jauhh tu. Da mkn minum kencing sume da.. En. somi da lama belayar ke alam mimpi. Aku je tak sanggup nak tdo. Panas lak tu. Join la club2 ibu mengandung dok borak2. Lamaaaaa rasanya. Tapi kan yg aku perasan tiap kali aku nak bergerak wajib la ada mulut yg berbunyi... hati2.. jalan slow2.. kene pakai selipar...bole ke tak tu.. Hihii...nampak benor aku ni merisaukan diorg. ;p

Rombongan pengantin perempuan sampai dlm kul 3.++ ptg. Jenuh kami menunggu. Tetamu pon da berkurang. Aku langsung tak bergerak. Tak larat wooo..dgn badan berangin ni. Aku dok ratah lauk ayam je. Masakan yg diorg hidang kebanyakan masakan kelantan. So takde la aku teruja mane. Tapi tang manis tu pasti. So sweeetttt dia punya hidangan.. sampai aku rasa dok telan gula je. Haha... Kul 5ptg aku dan en.somi bertolak balik. Yeay akhirnya balik.. :D

Tapi en. somi terlupa akan hasratnya nak mkn durian. Apa lagi bila da sampai umah baru pegi beli durian. Haha.. cian dia. Aku pon turut sama bantai. Walhal nak diet utk kencing manis ni. Hihi..

p/s : gambo takde walaupun aku bawak kamera. Hehe.. Semoga pengantin baru bahagia hendaknya. Amin.

27 July 2010

Kencing Manis

Salam....

Arini nak bercerita pasal kencing manis. Sebabnya aku sendiri terkene kencing manis. Penyakit ni senang dihidapi oleh ibu-ibu mengandung. Biasanya selepas bersalin hilang la penyakit ni. Tapi ada jugak dlm peratusan yg kecil si ibu terus mengidap penyakit ni.

Mcm ne aku bole detect penyakit ni?? Biasa la kalo da check up kat gomen, berat melebihi aim yg sepatutnya dlm bulan tu akan terus kene buat MGTT test. MGTT ni kene puasa dulu satu mlm then esok pagi amik darah sebelum minum air gula. Pastu kene minum air gula yg manis tak hengat tu lepas 2 jam baru amik darah semula. Kalo bacaan gula dlm darah tu tinggi selepas minum air gula maka oleh itu dicop mengidap kencing manis. So aku tak pas lepas minum air gula. Serasa aku la..ini semua penangan musim durian. Hehehe...


Bawah ni jadual bacaan gula dlm darah. Sumber http://en.wikipedia.org/wiki/Glucose_tolerance_test



1999 WHO Diabetes criteria - Interpretation of Oral Glucose Tolerance Test
Glucose levels NORMAL impaired fasting glycaemia (IFG) impaired glucose tolerance (IGT) Diabetes Mellitus (DM)
Venous Plasma Fasting 2hrs Fasting 2hrs Fasting 2hrs Fasting 2hrs
(mmol/l) <6.1 <7.8 > 6.1 & <7.0 <7.8 <7.0 >7.8 >7.0 >11.1
(mg/dl) <110 <140 >110 & <126 <140 <126 >140 >126 >200



Ok. Selepas MGTT ni tak lepas kene wat BSP lak. BSP stand for Blood Sugar Profile. Satu hari kene amik 4 kali ujian gula dlm darah. Selepas mkn pastu kene puasa 2jam baru la buat BSP ni. Aku buat MGTT 21/07/2010. Esoknya aku buat BSP. Alhamdulillah semua result aku normal. Ini menguatkan lagi teori durian aku tu. Hehehehe... Utk bacaan BSP seingat aku la result dia kene la kurang dari 7.0 mmol.

Utk para2 ibu sekalian. Mitos time pregnant la bole kita belasah apa yg disukai tu adalah tidak bole dipakai sama sekali. Moral of the story, nak mkn tu bersederhana la. Kalo tak mcm2 penyakit dapat. Amik pemakanan yg berkhasiat. Baik utk baby baik utk ibu. :)


20 July 2010

Perjumpaan SGM 3 oleh Ratu Hati

Salam. 

Awal tahun ni sempena aku pregnant, aku byk join forum tapi satu je yg lekat dgn aku sampai la ni. Aku terjumpa forum ratuhati (RH) masa aku dok surf tenet cari ilmu pasal pregnancy. Almaklum la first time. Mane ada ilmu lagi. Tgk org pregnant ada la.Lagi pon da berniat nak menyusukan bb nnt. Tak mo guna formula milk. Bagi aku la susu ibu adalah susu terbaik utk anak2. Ye la kan sapa tak mo yg terbaik utk anak2 kita.



RH da byk kali wat anjuran pasal sokongan kepada susu ibu. Perjumpaan biasanya melibatkan para ibu dan kaunselor2 bertauliah mengenai susu ibu. So sesapa berminat dan byk pertanyaan serta mau menimba ilmu bole la join perjumpaan ni. Aku lak yg SGM 1 tu da lepas waktu aku join RH. Yg SGM 2 lak aku ada hal. Bulan lepas rasanya diorg buat tapi time tu MIL aku sakit. Tak dapek nak join. So aku join SGM 3  (Sabtu 17/07/2010) dgn tajuk Pemakanan utk ibu menyusu dan persediaan ketika ramadhan. Due date aku even da lepas raya pon still ada gak la kemusyikilan pasal preparation during ramadhan. Larat ke tidak aku ni nak berpuasa.

Tapi bila join SGM ni at least ada gak la ilmu ibu2 lain bole berkongsi. Hehehe.. Diorg suggest wat jus kurma sbb kurma ni bole bagi tenaga. Then dlm Islam ada kelonggaran bagi para ibu dibolehkan tak berpuasa. Tapi kene la ganti ye. Huhu...

Bawah ni adalah pengisian pada perjumpaan tersebut. ( Credit to ratuhati.com )

1. Ibu menyusu yang sihat dan makan makanan berkhasiat dan seimbang tidak memerlukan makanan tambahan dan vitamin untuk penyusuan.
2. Minum air secukupnya semasa malam/ tidak berpuasa.
3. Jika tidak larat bangun sahur, letak air dan biskut di tepi katil untuk dimakan/ minum jika bayi bangun menyusu.
4. Tidak perlu susu khas untuk menyusu (begitu juga mengandung)
5. Jika bayi ada ruam, cirit-birit, sembelit, check makanan yang ibu makan, termasuk jamu.
6. Kafein boleh membuatkan bayi aktif dan sukar tidur dan mungkin meragam jika diambil berlebihan, tambahan lagi jika ibu tidak/ kurang mengambil makanan minuman berkafein semasa mengandung.
7. Makan makanan sihat semasa menyusu, ia satu proses didikan untuk bayi juga kerana bayi akan mudah menerima makanan sihat nanti. Lebihkan makan sayur, dan makanan berserat.
8. Seboleh mungkin masak sendiri. Sediakan bahan masakan (basuh, potong, kisar, precook, simpan) semasa hari minggu/ tidak bekerja. Rancang apa yang nak dimasak. Anda akan dapati memasak setiap hari selepas pulang bekerja bukan lagi kerja yang susah dan mengambil masa.
9. Kebanyakan ibu-ibu yang datang mengatakan bahawa kuantiti susu yang dipam tidak banyak berubah semasa ramadhan.
10. Gunakan kuasa minda positif. Jika pam di pejabat, katakan susu saya cukup. Badan saya cukup sihat untuk hasilkan susu ibu. Kenangkan ibu-ibu di Afrika yang tidak cukup makan, tetap boleh menyusukan anak walaupun kebuluran.
11. Dalam Islam ada keringanan untuk ibu yang menyusukan anak untuk tidak berpuasa semasa ramadhan. Sila rujuk fatwa untuk lebih lanjut.
12. Kesan penambah susu yang tiada kajian klinikal berbeza terhadap seseorang. Contohnya, halba mungkin berkesan bagi ibu A tetapi menimbulkan reaksi alahan kepada ibu B.
13. Kesan supplemen penambah susu juga biasanya hanya beberapa hari.
14. Cara menambah susu terbaik dengan mengamalkan konsep supply demand. Lebihkan hisapan bayi atau memerah susu untuk menimbulkan demand.

Terima kasih pada yg hadir pada hari tersebut. Byk sgt info berguna :D
Gambo amik dari pakcik google.

p/s: credit to En. Maarif sebab tlg hantar and amik saya sempena perjumpaan ni. Terima kasih ye.. Jasamu dikenang.. ;)

Melenggang Perut

Ok ni aku nak cerita pasal balik kg utk buat majlis melenggang perut. N3 kali ni panjang dan takde gambo. Lupe nak bawak balik kamera. Majlis tu diadakan pada jumaat lepas bersamaan 9 Julai 2010 waktu petang. Ritu mmg amik cuti la. Bertolak balik kul 11mlm 8 Julai 2010. Mmg mlm tu balik bergilir driving. En somi penat + mengantuk. So aku tdo dulu then sampai gua musang kitorg pon switch la. Oh lupe..adik aku ada gak balik skali so anto dia balik umah mak aku dulu then patah balik p umah MIL.

Ok cerita pasal melenggang perut ni adalah hanya adat orang2 melayu sahaja. Dulu2 org tua2 buat majlis ni utk nak tgk jantina bb dengan cara si ibu ni menendang kelapa yg diletakkan pada hujung kaki. Waktu tu si ibu ni kene berbaring. Disebabkan acara seperti itu mendatangkan syirik sbb percaya pada mende2 tak betul so zaman skrg ni acara tu dah ditukar dgn solat hajat dan bacaan yasin. Takde dah kelapa bagai.

Jumaat - 09/07/2010 :
Majlis tu dibuat kat umah MIL. Ape lg byk la mende nak kene buat sesudah sampai. Huhu.. Aku buat mane termampu je. Sebabkan da penat sgt sementara ada kudrat ni aku kemas la satu umah. Penat wooo... da kawen dgn anak tunggal nasib la..tak de la org nak tlg kemas2 ni. MIL aku pon baru je sembuh dari denggi. Haih.. En somi kene la tugas2 berat sket. Da abes kemas aku pon tgk2 la apa patot ditolong kat dapur tu. Kat sini rewang2. So ramai la jiran tetangga dtg menolong. Aku duduk2 la dulu sebab rasa letih yg amat.

Tapikan disebabkan terlampau penat en somi hampar tilam utk rest kejap. Aku bg syarat sejam je sbb ada byk kije lagi ni. Tapi paling best aku pon join sama sekaki..Hahahaha... Nak wat camne tilam tu cam memanggil2 je suh tdo. Aku sedar2 je da sejam setengah da tdo..hehe.. Ampun ma.. harap faham ye. Kami keletihan.. ;)

Bgn je makanan da nak siap dimasak. Aku bgn p tukar baju tapi seluar tu bole nampak perut. Baju lak kecik da. Tak senonoh kan..hahaha... Terkial2 aku nak cover perut. Hehe.... Dah bertukar konon nak join masak la. Tapi pegi melahap lak. Diorg ckp takot aku kempunan. Baik sungguh ati para sedara2 en somi. Kebetulan pulak semua jari2 kaki tgn aku bengkak. Tak tau kenapa bole bengkak. Hingga ke saat aku dok menaip ni pon still ada bengkak. Mak aku ckp maybe sebab aku driving. Hmm... maybe la kot.

Tiba la saat majlis berlangsung lepas solat jumaat. Aku tgk mak aihhhh ramainya dtg sampai 3 saf. MIL aku ckp maybe dlm 15 org je dijemput. Yg dtg tu lebih 20 org. Nasib la masak byk. Cukup la nak jamu org mkn. Time mkn tu mkn berhidang. Hadooiiii..ingatkan ala buffet. Sungguh penat. Nasib la en somi ni ada ramai sepupu lelaki bole la menolong. Da abes part solat hajat terus ada utk bacaan yasin. Bacaan ni oleh org2 perempuan. Yg ni pon mkn berhidang gak. Hmmm... Lepas abes sume tu baru la mak sedara aku dtg dan mak aku paling last. Adehhh...

Dah abes majlis aku p bantai tdo. Tak larat woooo.. Huhuhu.. Pastu lewat ptg p kait buah rambutan kat kg arwah ayah en somi. Dapat la satu baldi. Byk tuuu... tapi byk gak diberi pada org lain. Aku dan en somi mkn skettt je. Da magrib sampai umah. Tgk pinggan mangkuk da bersih sume. Hehe.. Takde la patah tgn aku nak membasuh. Heheh.. :p

Mlm tu tdo umah MIL. Tdo dlm bilik kitorg. Bilik jarang org guna byk la serangga dlm tu. Itu pon aku da bersihkan awal2 lg. Penat punya pasal aku tdo jeee tak ingat da kat en somi. Maaf ye.. hehe.. Sedar2 je dlm 2-3 pg gitu. Itu pon sebab aku kene gigit dgn LIPAS!! First time dlm hidup aku kene gigit dgn lipas. Huhu... Bengkak sampai rini. Pastu aku nak kencing la kan. Hujan la plak turun dgn lebatnya.. Kat tepi pintu bilik air lak ada labah2 besarrrrr punya.... Ptg sblom tu en somi da halau tp labah2 tu tak mo gerak. Da aku terjaga en somi pon turut terjaga. Aku mintak suh temankan aku p kencing tapi dia bantai tdo balik. Huhu... Ku kuatkan semangat. Pegi kat bilik air ada labah2 tu. Bila aku p dekat suis tu bole lak labah2 tu melompat. Menjerit la aku.. aaaaaa...(nada manja ye) en somi ape lg terkejut la. Nanges2 aku takot kat labah2.. huhu.. tapi p kencing gak la sbb da tak nampak da labah2 tu. Pastu sambung tdo tapi dlm hati ni takot2 lagi.

Sabtu - 10/07/2010 :
Tdo dgn nyenyak sampai ke pagi. Bangun pon sebab dikejutkan oleh MIL. Tak malu... :P
Kul 10pg ada appointment p servis kete. Pagi2 da mkn dulu. Pastu aku kemas2 la brg. Mlm ni turn tdo umah mak aku lak. Hehehe.. Nak bertolak tu MIL aku pesan before balik KL singgah umah dia. Baik laa... :)
P servis, byk juga la kete ni nak kene baiki. Huhuhu.. Pastu singgah umah mak sedara. Mkn dulu pastu rehat2 jap. Tgk2 cite pastu balik umah mak aku. Sampai je cm tak de org je. Tinggal adik aku sorg dok tgk tv. Adik2 aku yg lain dok tdo. Mak aku p servis kete jugak. Call dia, dia ckp da siap. Just nak p beli durian. Nak wat pulut durian. Aku pesan la beli laksa gak. Aku nakkkkkkk... :D

Ptg tu aku belasah mkn laksa + pulut durian. Paling byk mkn durian laaaa.... Dah tu sampai aku tak le nak gerak. hahaha... Naik atas terus tdo cam tu je. Sampai ke mlm. Teruk betul aku melantak. Heheeee.... Baru la aku bole merasa rehat... Ayah aku nak borak pon aku tak layan. Penat badan + penat makan. Plan esok pg2 nak p amik sijil kawen. Tapi aku bgn pon mak aku kejutkan.. haih.. teruk tul en penat ni dtg.

Ahad - 11/07/2010 :
Mak aku kejutkan nak p brekpest kat satu kedai kat pengkalan chepa. Jauh tul nak p brekpest ni. En. somi lagi la bukak mata terus terkam durian. Mandi2 terus g mkn then sudah mkn je terus p beli brg2 keperluan. Beli beras utk bawak balik then beli air 100+ utk MIL. Tgh dok membeli tu aku terasa penat lagi. Mintak balik kejap. Tgk2 mak aku dok menunggu. Hmm... borak2 sambil rehat2. Then mak aku p hantor adik aku sekolah. Aku pon p kemas2 brg. Nnt da amik sijil bole la balik terus. Mak aku sampai semula kat umah, salam2 bagai then aku pon terus nak p amik sijil then bole la terus balik KL.

Sesampai kat balai islam, nak amik tu bole lak org tu ckp kene dtg balik amik kul 3ptg sbb nak amik pengesahan dari bos diorg. Aikkk.. aku pon.. selama ni tunggu org dtg claim baru nak buat. Ntah pape la sistem kat sini. Cam menyusahkan org. Pastu kad e-nikah tu nak kene anto borang lain. Sebulan baru siap. Ape kejadah dibuatnya lama sgt. Hampeh.. kitorg p la jumpa mak sedara jap sebab tertinggal barang dan jumpe la jugak buat visit kat umah mak sedara satu lagi. Da lama pon tak jumpa. Tunggu sampai kul 2.30ptg, terus ke balai islam. Sijil da siap. Teruskan perjalanan ke next destination.

Sejam kendian sampai la umah MIL. Kemas brg2 yg tertinggal kat situ. Then tlg la sket2 apa yg patut. Borak2 jap sambil mkn pengat durian ( manis sampai migrain rasanya ). MIL lak dok pujuk2 suh mandi la supaya kami stay lama sket. Esok da kije ni. Adeihhh.. Tak lama pon kat umah MIL kitorg pon balik la ke KL. Nak wat camno.. esok da kije ma. Tak dapek la nak stay lama2. Paham bonar MIL nak bermanja dgn anaknya.. :p






07 July 2010

My Pregnancy



Salam. Hari ni bercerita plak pasal pregnancy aka mengandung.

Mula2 ngandung aku dpt rasa yg perut ni berisi pertengahan Januari. Sebab hanya la instinct semata2 xde proof. So aku tunggu la sampai waktu en P dtg. Tapi tak dtg2.. Aku da excited da.. Kitaran aku selama ni 28 hari je. So setiap bulan en P dtg bukan pd tarikh yg sama. So sebab ada yg berkata2 tunggu tarikh sama en P dtg last month tu so aku pon tunggu la.. Hati tak keruan ni. Nak je wat pregnancy test :P tapi tetap bole bersabar lagi :D . Sesampainya tarikh tu aku pon apa lagi menggelupo la suh en somi belikan pregnancy test. Dia pon belikan la...

Esoknya aku pon wat la testing tu... tapiiiiiiiiiiii waktu tu aku nampak ada 2 line tetapi ( tapi lagi ) 1 line tu kabur2. En somi ni da la rabun. So mcm ragu2 lagi. Esoknya aku p klinik ingat nak wat scan la pengesahan. Bole lak klinik tu wat pregnancy test je. Adehhhh.... Doc tu ckp aku maybe pregnant sbb line 1 tu kabur2. Dia kasi la aku ubat asid folic. Makan la aku pon.. tunggu seminggu lagi bg nak kompom betul2 tak aku ni pregnant.

Setelah seminggu berlalu... cheeewaahh.. aku pon pe lagi.. wat la test. Berdebar2... risau.. takot.. sume ada la.. Then result dia...jeng jeng jeng.... 2 line terang benderang lagiiiii... Hehehe... Gumbira rasa hati.. En. somi pon turut sama gumbira... :P ye la sapa tak gumbira dpt anak kan.. :D :D :D



Pada awal pregnant mmg la aku mabuk teruk. Morning sickness org ckp. Aku ni tak kira waktu 24jam wekkkkkk je kije nya. tak larat da. Cuti mc hampir diabeskan sbb mabuk2 ni. Aku start mabuk time nak masuk ke ke-3 bulan pregnant. Kebetulan lak aku pegi bercuti..konon honeymoon. Nak honeymoon camne kalo da mabukk.. :P tapi tak pe at least bercuti rehat gak la aku ni. Bole la tgk2 sabah tu.. selama ni tgk dlm gambar je.. hehe..





Then kehidupan aku berlangsung la sebagai mak buyung.. Mcm2 alahan aku dpt. Tak le minum air masak la.. tak le bau masakan la.. tak larat nak bgn and mcm2 lagi la.. Pendek kata alahan2 time mengandung tu aku dpt rasa la.. kecuali mengidam. Aku pregnant ni tak mengidam la pulak. Tapi ku tgk en somi yg berlebihan mengidamnya tapi tak mo ngaku lak tu. Nak mkn asam la..mkn manga la..byknya mende2 masam la. hmm.. tak pe asal tak ngidam pelik2 dah le... Mabuk aku ni blom hilang lg ni.. nak dijadikan cerita.. da mabuk teruk gastrik pon melanda. Mmg sebelum ni aku ada gastrik tapi bole lagi la nak tahan kan. Ritu tak tahan sgt pegi la klinik.. Terus kene warded..masukkan air. Sebab gastrik + aku muntah2 = dehydration. Huhu... sakit wooo kene cucuk..




Ini la kali pertama aku kene admitted. Selama ni masuk wad pon sebab temankan org sakit. Sendiri sakit tak pernah lagi kene warded. Ini la antara pengalaman2 aku time pregnant. Tak dapat dilupakan.. mabuk sampai lembik2 tak le nak berjalan. Nasib la en somi gagah perkasa. Bole la angkat aku time aku tak larat.. hehe.. Terima kasih ye.. jasamu dikenang. ;)

Bawah ni gambo scan detail time kandungan aku masuk 6 bulan pada bulan 6 lepas. Nak check la kot2 baby ada problem ka. Takat ni..Alhamdulillah.. takde pape. Bile scan detail ni diorg scan 4D. so bole la nak tgk muka baby dlm perut. Hehe.. pasal jantina lak..baby ku pemalu..sampai skrg tak tau lagi jantinanya.. Nnt pasni scan lagi baby jgn malu2 ye.. ;)




p/s : Nampak tak hidungnya yg mancong tuuu??? Hehe.. hasil usaha dok tgk org hidung mancong je pastu dok doa biar la bb ni hidungnya mancong.. ;)


02 July 2010

Short summary my past life..

Salam dan selamat sejahtera semua...

Ayat permulaan mesti la skema sket. Hehehe...
Berdasarkan tajuk, post ni berkenaan dgn my past life.

Asal : Kelantan
Agama dari lahir : Islam
Keturunan : Melayu

Start sekolah tadika di tadika jln raja dewa. Skrg nama da lain..tak pernah nak ingat :P pastu sekolah rendah zainab 2. sambung lagi ke sekolah menengah zainab 1. Ini sekolah keturunan sume dari adik beradik mak hingga ke saya sekolah disini.

Pastu sekolah ni da sekat hanya UPSR 5A or 4A je bole masuk kalo tak kene masuk sekolah lain. so adik2 perempuan bawah aku sorg da tak le masuk. sorg lagi tak amik lg UPSR. Lupe nak bgtau.. sekolah nama zainab ni hanya utk perempuan shj. Lelaki tak le.. pondan pon tak le masuk.

Da abes sekolah menengah masuk uitm dari diploma ke degree amik course computer. :D Masuk pon kene paksa :P tapi gumbira sebab menurut kata2 mak.. hehehe bertambah gembira jumpe en.somi masa amik dip. computer



Lepas je abes degree terus dpt kije.. Alhamdulillah..sampai skrg masih setia dgn company ni.. :P




Setahun kije terus kawen..hehehe.. time tu umo 26thn.. standard zaman skrg punya usia mau kawen.



Itu la rengkasan hidup takat ni.. :D
kehidupan skrg lepas kawen musti la nak anak kan... hehe.. Alhamdulillah murah rezeki, skrg da pregnant 7bulan ;D




22 May 2010

Blogging beginner

Salam.

Seperti tajuk diatas saya adalah beginner dlm donia blogging ini. Skrg semua org da ada blog masing2.
Canggih manggih punya. Aku je la ketinggalan. Buta IT la katakan....

Salam perkenalan pada dunia cyber!!! Dan blog ini adalah coretan perjalanan hidup daku....
Sekian.. tak perlu panjang2..