CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

01 December 2012

Beralih Angin

Salam.

Alhamdulillah dimurahkan lagi rezeki. Daku akan beralih angin ke Bukit Jalil pulak start mid January tahun depan. Skrg kat Midvalley memang la dekat dgn kekasih hati. Hehe... tak pe kat umah still ada walaupun tak dapat dating pas kije dah.

Tepat 16 November, daku anta surat chenta kat bos. Terkezut gamaknya sebab tempat skrg ni offer kenaikan pangkat. Tapi bila hati dah tak tenteram disitu maka moh la kita chow cepat-cepat. Kalo dapat kompeni dekat MV tu ok gak. Rezeki kat bukit jalil plak. Takdak la nak sopping dah. Jimattttt duit ai. Hehe..




23 November 2012

Bercuti di Cameron Highland

Salam.

Cuti berselang Deepavali dgn Maal Hijrah minggu lepas pegi bercuti ke Cameron Highland. Pegi terus balik tak bermalam kat sana pon. Agak penat la.. tapi kat sana seronok utk tenangkan fikiran. Suasana sejuk dan persekitaran yg hijau. Ye la ai first time pegi sana tau. Tak pernah jejak Cameron lagi sepanjang 29 tahun hidup sebelum ni.

Kali ni bercuti bawa sekali MIL yg duduk sama kami time cuti ritu seminggu. Time ni bawa dia pegi jalan-jalan. Merasa minum teh mahai. Haha.... dapat makan strawberry fresh. Bunga-bunga yg cantik. Alhamdulillah masa naik ke Cameron tu tak hujan pula walaupun sebelum ni tiap-tiap hari hujan lebat. Qistina memang suka sangat kalo dapat melancong tu. :)

Jalan yg kami guna nak pegi ke Cameron lalu ikut Sg.Koyan. Jalan dia takde la berpusing sangat dan tak sempit. :) len kali bole p lagi. In shaa Allah plan utk bermalam pula. Hehe... 

































Hari Raya Qurban

Salam.

Entry basi lagik. Kali ni nak tunjuk gambo-gambo raya Qurban. Raya tahun ni alhamdulillah dapat buat Qurban kali ke-3. Ya baru 3 bahagian langsai. Ada lagi 4 bahagian. In shaa Allah moga dapat la langsai hingga genap 7 bahagian. Lebih pon tak pe. :)

Balik raya haji ni kejap je. Cuti hari Khamis before raya. Itu pon dah makan 12 jam perjalanan. Sepanjang jalan nak pulang ke kampung ada beberapa kejadian kemalangan berlaku. Sempat gak terserempak dgn kemalangan maut. Baru je berlaku lak tu. Huhu... Al-fatihah utk mangsa. Kita kene beringat tak salah kita salah org lain cuai dalam memandu. Tapi bila ajal sudah tiba, kita akan dijemput juga.

Okeh selamat sampai ke kampung kami ada byk urusan nak diselesaikan. Lewat petang baru dapat berehat. Esok pagi-pagi dah nak kene kerjakan lembu. Kat Kelantan, binatang Qurban selepas di sembelih biasanya kami sendiri turun padang potong-potong dan lapah utk dibahagikan. Fenat jugak ler... tapi sangat seronok. Bila lagi nak merasa melapah lembu. Ada bahagian diberi utk dimasak dan dihidangkan utk yg sama-sama melapah lembu tadi. Sebahagian dibahagikan kepada org-org kampung. Dan amik sedikit utk dibawa balik KL.

Hari Sabtu dah bertolak pulang. Tapi kami singgah ke Kratong, Pahang utk hantar MIL ke rumah kakak dia kat sana. Ada majlis utk cucu sedara dia menikah. So MIL pegi awal utk menolong mana yg boleh. Hari Ahad baru balik KL. Dari perjalanan 4 jam jadik ke 8 jam. Itu pon jammed sebab kemalangan gak. Kami guna jalan jarang org guna utk balik. Guna jalan Jelebu-Klawang-Kajang. Jalan tu sunyi dan tak terurus bila masuk sempadan Selangor. Huhu... nasib ada dalam 10 kete pada masa tu dok guna laluan tu. Alhamdulillah selamat sampai ke rumah.





Selamat Hari Lahir Nik Nawwar Qistina yg ke-2 Tahun ^________^

Salam. (Entry tertunggak lama)

Pada 2 Oktober 2012 jam 3.45 petang tarikh ulang tahun kelahiran anakanda tercinta, Nik Nawwar Qistina. Alhamdulillah anakanda tercinta telah melangkau umur 2 tahun. Ibu sangat-sangat gembira dan bersyukur. Lebih-lebih lagi Ibu dapat Master in BreastFeeding. Alhamdulillah..diizinkan olehNya.

Ibu doakan semoga anak Ibu dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yang baik-baik serta membesar menjadi anak yang solehah. Membesar sebagai juara duniawi dan akhirat. Amin ya Rabbal 'Alamin.

Maka genap jugalah perjalanan penyusuan ibu kepada anakanda tercinta. Bersyukur Ibu diberi peluang dan rezeki menyusukan anakanda. Pengalaman yg tak dapat ibu lupakan. Indah sungguh aturan Allah S.W.T. 


Untuk birthday celebration Qistina, kami buat kecil-kecilan sahaja. Mula-mula buat kat rumah babysitter. Lunch time tu sempat la balik tengok jap. Menu kat umah babysitter, meehun goreng, nugget, kek coklat lapis cheese dan air milo kotak. Hehe... malu-malu kucheng Qistina bila time nyanyi lagu birthday. Hehe.. mula dia buat perangai takmo berenggang dengan ibu. Sabar la anak manja oit. Gambar pon tak sempat amik sangat. Ada la rakam video tapi mulut ayahnya tak berenti membebel. Tak nak la post kat sini. Memalukan ai aje. Lepas makan-makan sket, terus la nak balik opis. Macam biasa la anak pasti menangis ingat kita balik amik dia. Hehe....


 Weekend tu pula buat majlis kecil-kecilan utk family. First time buat nasi tomato. Hehe.... Menu hari itu nasi tomato, ayam masak merah dan dalca sayuran. Kek Russian Black & White ai buat utk celebration ni. Dan air sarsi sejuk serta buah-buahan. Alhamdulillah... gumbira tengok Qistina seronok dok bermain. :)

Dan Qistina dapat hadiah ikan emas 4 ekor dari mama long dan pak long dia. Sekarang 2 ekor dah mampus. Sebab apa tak tau. Maybe sebab air tu berbuih so oksigen tak le nak masuk sgt. Huhu... itu dah tukar air tiap-tiap hari tu. Ermmmm..... ntah ler.


Penyusuan lepas Qistina 2 tahun ni, dah tak le nak pam sebab pam rosak dikerjakan Qistina. Huhuhu... nak servis, en somi cakap tak yah la. Nanti beli baru. Huhuhu...sedeynya. So dok marmet je la untuk tak sakit sgt. Siang-siang pon dah kurang menyusu. Tanya babysitter, Qistina ada mintak-mintak susu tak. Jawabnya dah tak meminta susu. Bila org lain menyusu pon dia just tengok jer. Ai plan nak kasi fresh milk kat dia. Nak kasi susu kambeng terasa mahei plak. Tak plan lagi apa yg nak kasi kat dia. Skrg ni just kasi fresh milk sikit-sikit kat dia. Bagus anak ibu, sayang anak ibu. Muahhhh... tapi malam-malam dibantai menyusu sampai ke pagi ler. :)

On her birth day anniversary. :)

Posing sebelum memotong kek

Patut gambar Qistina dan kek tapi abang Hareez mmg suka bergambo. Hehe.. (Ignore je kaki tu)

Birthday Girl and Cake

Acara potong kek. Ibu tak sempat menghias kek. Huhu...

Kek Besday Girl. Russian Black and White.

Lepak santai dgn family. Model Haneef Absyar.

Ikan emas mama long dan ayah long kasi present. Asal 4 ekor tinggal 2 ekor je. T_T



14 September 2012

Oh Kerja....

Salam.

Short entry saja. Kepenatan melanda akibat disuruh OT. Itu pon awal-awal aku tolak OT time coti Isnin nanti. Tak larat den hokey... kije macam hape ntah tapi teeettttttt.... Tak suka kije macam ni.

Environment politics opis yg sgt tak best. Nasib opismate best. Bole lagi bertahan.

06 September 2012

UmiYumi Give Away

Salam.

Ini kali ke-3 nak join Give Away dari umiyumi giveaway. Hehee..... Hadiah giveaway ni tefal tuuu menarik ahhhhh.....



Meh la join ramai-ramai. Pemenang dipilih secara rawak. Doa-doa la agar ai dapat.. mode verangan nak ber'wok' dgn tefal biarpon masak jarang-jarang. ;)

Ini syarat-syarat penyertaan GA dan jangan lupa tinggalkan komen dientry giveaway umi tu yer.

1) Penyertaaan dibuka kepada semua pembaca. 


2) Tinggalkan address blog anda beserta email address di ruangan komen post ini. Bagi pembaca yang tidak mempunyai blog anda masih perlu meninggalkan email address di ruangan komen.

3) Bagi pembaca yang ada blog, sila buat post/entry di blog anda tentang GA ini dan sertakan link ke Give Away ini.Link ke GA ini adalah : 
http://umiyumi2.blogspot.com.au/2012/09/8th-giveaway-ga.html

4) Untuk memberi peluang sebaik2nya kepada pembaca yang mempunyai blog dan yang tidak mempunyai blog, pembaca dengan blog dan yang membuat post & link akan mendapat 2 entries utk undian. Pembaca tanpa blog akan mendapat 1  entry.

4) Tarikh tamat GA ialah : tepat jam 12 tgh malam pada 25 September 2012. Pemenang akan diumumkan pada
 26 September 2012. 

5) Pemenang akan dipilih secara rawak melalui www.random.org. Pemenang yang berjaya akan dihubungi melalui email. Sekiranya pemenang yang terpilih tidak menjawab email dalam masa tiga (3) hari, kemenangan adalah terbatal dan undian akan dibuat sekali lagi.







04 September 2012

Qistina 23 Bulan

Salam.


Alhamdulillah Qistina dah masuk 23bulan dan lagi sebulan nak masuk 2 tahun. Masih lagi menyusu susu ibu sepenuhnya. Harap-harap dapatlah PHD nnt dlm breastfeeding. Walaupun pengeluaran dah pon semakin hari semakin menyusut, namun sessi pengepaman masih berjalan (kadang-kadang ada gak skip waktu pam). Bila Qistina dah masuk 2 tahun, hasrat ibu nak menguruskan badan. Weeee hehehehe..... mau exercise pagi-pagi. Biasanya Qistina masih lagi melekap dari malam sampai ke pagi.

Untuk birthday Qistina nanti insyaAllah ada planning utk buat majlis kecil-kecilan. Makan-makan kat umah burung ai aje. Ai ober excited nak buat segala mende sendiri utk majlis nanti walaupun hanya dirai oleh kami bertiga + family or kawan-kawan yg nak dtg. Hehe.... tak sabar ibu tau. :p

Qistina sekarang amat la becok walaupun dgn bahasa jerman dia. Kadang-kadang tu paham gak tapi mostly masih lagi dalam bahasa jerman. Dah pandai mengira walaupun sebutan tak jelas. Suka berlari-lari dan explore tempat baru setelah sejam meninjau keadaan selamat ke tak. Dah banyak imaginasi. Terbaru dia ada baby kecil a.k.a ulat bunyi-bunyi yg panjang tu. Dibawa sampai ke dalam kereta dan diletakkan dalam car seat. Pastu nak tido mesti tidokan "baby" dia dulu. Hahaha.... layan aje la. Tapi part paling lawak suruh ibu yg susukan. Adeiiiiiii...... Hehehe... paling best dah tau kalo tgk cerita part romantik tu mesti dia teruja malu-malu kuchengggg... Gegirl sungguh anak ibu walaupun bergurau kasar :p

Dari segi fizikal lak, dah start DIET okeh. Sangat tembam, makan tanpa henti buat ibu risau. Anak dara mane bole besar-besar sangat. Huhuhu.... dah le sgt tinggi. Rasanya berat dah lebih 15kg kot. Malam-malam terjaga wajib nak makan. Makanan tu wajib la kene sorok. Semalam si ayah lak bole tinggalkan biskut atas meja. Haaaaa...bila terjaga malam kul 2-3 pagi tu, makan dulu biskut berkeping-keping. Dah kembung perut baru sambung tido. Hohohohoho.... ini tabiat wajib dihalang sepenuhnya dari terus berkembang ke makanan lagi berat. Bab pergaulan lak... haaaa ini agak susah sket sebab Qistina agak picky dalam memilih untuk berkawan. Lagi-lagi dgn yg baru jumpa. Ambil masa juga utk dia panaskan enjin tu. Tapi kalo dah start wajib lupa ibu tau. Huhu.... tapiiiii Qistina pantang jumpa baby mesti dia nak cium tanpa henti dan peluk ketat-ketat. Lemas anak org Qistina oooiiii... seremssss ibu tgk Qistina hugs. 

Dengan binatang lak, Qistina sgt penakut dgn binatang atau pergerakan yg secara tiba-tiba. Dia boleh terkejut macam nampak hantu dan meraung sekuatnya. Ermmmmmm.... part ni tak tau dia dapat dari mane (maybe ayahnya) hehe.... 

Apa-apa pon perkembangan Qistina, ibu sangat gembira. Take your time to learn and explore things :) happy learning my dear daughter.




Selamat Hari Raya

Salam.

Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin. Hehe.... walaupun dah lepas kemuncak beraya, tapi still nak ucapkan. Kita masih dibulan syawal lagi. Mood raya still ON.

Tiap2 minggu lepas raya wajib ada jemputan ke rumah terbuka. Hehe mmg kenyang yang amatssss. Diet pon hancusssss dah ler time balik raya semua pakat tegur makin chubby. Huhu.... eh eh patut posa makin kurus kan??? Asal terbalik lak. Huhu... tak pa selagi Syawal masih ada ku makan takat yg mampu dan berpada. Hujung minggu ni penuh dah jemputan. 

Gambar family tersayang di hari raya pertama



02 September 2012

Rainbow cake

Salam. Ini entry sebelum ramadhan tahun ini lagi dah diperam. Huhuhu.... korek-korek nak clear semua yg diperam.

Ini percubaan pertama buat rainbow cake selepas attend kelas kak zu tu. Alhamdulillah menjadi kek ni. Sedap... ehehe... eh terpuji lak. Tapi bagi den manissss sket rasa dia so lepas ni insyaAllah akan dikurangkan tahap kemanisan tu.


Togel sebelum melepa

Filling cream cheese utk setiap lapisan

Hiasan comotssss...

Rupa dari atas

Siap dipotong

Inside view

Yummehhh...

Jemput makan...............