CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

31 May 2012

Dari Dapur Kak Zu (Kelas)

Salam.

Hari ahad lepas, daku dan kawan2 dah komplot nak join kelas baking ni. Orang yg handle kelas ni namanya Kak Zu. Kelas di buat kat rumahnya aje. So satu kelas tu beberapa org aje la. Based on kita punya demand. Hehe.... mcm daku dan kawan2 berempat sahaja. Amik utk 2 kek sekaligus. Sungguh byk ilmu yg diperturunkan. Tak rugi belajar walaupun daku belajar kek bukan utk amik tempahan, tapi kalo org nak tempah ai terima aje (keh keh keh). Rezeki jangan ditolak.

Kek yg dipilih adalah Russian Black and White dan Rainbow kek. Niat daku nak buat la nnt rainbow kek utk celebrate birthday Qistina bulan 10. Hehehe... awal2 da plan kan ;) ye la ralat gak masa 1st birthday dia, gitu2 ja. InsyaAllah ada la planning sket2. Hehe.... Okeh berbalik pada kelas tu. Daku dan 2 org lagi ( Shila dan Nuyu ) plan nak jumpa kat KL Sentral dan naik komuter turun dekat2 kawasan umah Kak Zu tu. Nanti Pija amik kami...weeee.... heheh... tapi ada la sedikit kelewatan atas2 sebab tak dapat dielakkan. Ehhh bukan ai tau.. ai siap sempat breakfast lagi menunggu kawan2. Hehe..... dan train ke Seremban pon time tu slow sebab ada landasan dok baiki. Ini kata Nuyu sebab dia naik train mmg ke Seremban. Asal nak jumpa kat atas terus jumpa dlm train aje. Hehehe.. rasa lawak pon ada ;).

Okeh meh kita layan gambo sedikit time belajar kat umah kak zu. Daku ni sepanjang dok belajar tu kejap2 jilat ( perangai mcm budak2! ). Sedappp ooooo... Kelas ni jenis hands on. So kak zu buat sedikit dan tunjuk camne nak buat pastu kitorg sambung sampai abes. Memang praktikal tu ada bukan demo ya. Terima kasih pada Kak Zu sudi mengajar kitorg. Kelas tu start dlm kul 9.30 pagi abes dlm pukul 2.30 petang. Lunch disediakan.. sedap nasi ayam tu Kak Zu. Tu sebab ai bertambah2 makan. Dasar tak malu eh. Hehe... oh ya, TQ Pija dtg amik dan anto kami. :)

Dari kiri : Shila, Pija dan Nuyu.

Kak Zu menerangkan tips2

Rainbow cake batter

Dah siap baking tunggu sejukkkk

Hehe... Kak Zu cam nak ugut org ;)

Picit pija jgn tak picit

Haaa ni sesi deco2 lak

Rainbow cake tersusun da tu

Cantekkk kan ;P

Ahhh gambo daku dok deco rainbow cake.

Ini la hasilnya... :)

Yummehhh

Yg ini mmg superrrbbbbbb

Bole jual da ni... mari mari..

Kami budak baru belajar... :D

Wajah dalaman RBW

Potongan pelangi..


Selesai aje kelas, kitorg p la rewang2 dekat Nilai 3. Hehe... umah kak zu tu  dekat bandar bukit mahkota. Sangat la dekat dengan nilai. Tak beli apa sgt pon. Singgah2 kedai bakeri cari2 apa yg patut. Kalo daku p dgn keta ni mau la borong sakan. NASIB naik komuter. Hehehe.... oh ya, Pija ada buka page sila la terjah ya kat sini, Q'sBites. Shila dalam proses nak bukak page juga. Daku dan nuyu takdak page lagi.





30 May 2012

Kek SMECC Lapis Cheese


Salam,

Hari isnin minggu lepas buat kek coklat lapis cheese. Pastu terus masuk esbok sebab dok cari idea camne nak deco. Tangan menggedik nak mendeko kek ni. Hari Selasa baru la buat deco-deco. Pastu hasilnya mesti la hasil budak baru belajar kan. Comot sana sini tapi sebab nak gakkkk cuba kan jadinya gitu la hasilnya. Memang geram jer tengok org lain dok deco2 cake comel2. Kita pon nak cuba juga.... :)

Kek ni dah lama daku simpan resepi tu. Dok intai2 tapi tak buat2..Bila mlm tu terjaga tapi tak le tdo balik apa lagi. Terus la daku buat kek ni. Tak lama sgt nak buatnya. Alhamdulillah.. dapat juga buat kek ni. Sedapppppp sangat lagi2 kek yg dah padat tu. Superrrr moist la katakan. Terima kasih pada kak Nor dan Dayang yg menyumbang resepi ni.







Maaf la deco2 yg super simple dan comot. Masih belajar lagi. Ini pon hasil dok tengok dlm youtube dan blog2 baking.


Resepi asal : Kak Nor
Sumber : Sima

Bahan Lapisan Keju:
250g cream cheese
70g gula kastor
20g tepung gandum
1 biji telur saiz L
1 sudu teh jus lemon
25ml air
3 sudu besar blueberry filling (tak letak pun tak apa)

Cara:
1.Panaskan air dalam periuk pengukus.
2.Adunan kek coklat dibahagi kepada 2 bahagian.
3.Ambil satu bahagian adunan kek coklat, tuang ke dalam loyang dan kukus
selama 15 minit.Angkat dan tekankan sikit dengan sudu supaya rata.
4.Kemudian pukul cream cheese,gula,tepung gandum,jus lemon dan air
sehingga berkrim.Tambahkan telur.Pukul rata.
5.Tuangkan adunan cream cheese ke dalam kek coklat kukus tadi.Ratakan.
6.Letakkan (dot2kan guna sudu kecil) blueberry filling dipermukaan adunan
cream cheese tadi.Kukus lagi selama 15 minit.
7.Kemudian tuangkan lagi baki adunan kek coklat tadi di atas lapisan cheese
dan kukus lagi selama 30 minit dengan api sederhana kuat.


pesan:
*air kukusan hendaklah betul2 mendidih sebelum mengukus kek.
*balut tudung periuk dengan tuala/kain bersih agar kek tidak terkena wap.
*tiap lapisan kek dikukus dengan api sederhana sahaja.

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
 Sumber : Sima


Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung ~ k.nor lebih suka guna melted butter
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

 Cara daku buat :
Kek coklat tu, buat 2 kali ganda resepi tu. Pastu bila nak masak, disebabkan pengukus ai kocik ai guna kaedah steam bath. Alhamdulillah menjadi cuma masa amik lama sket la. Ai punya oven tu kene lama sket bakonya. Bakar dengan suhu 185C selama 20 minit.


23 May 2012

Kembalinya Norma kepada Pencipta Alam

Salam.

Pagi2 ni bila check blog dan nampak post2 mengenai pemergian selamanya arwah Norma ke sisi Pencipta kita dan alam, Alla S.W.T. Masuk blog kak Moon, nampak entri mengenai Norma. 

Al-Fatihah utk arwah Norma. Moga rohnya ditempatkan di kalangan orang2 yg beriman. Amin. Takziah juga untuk Talib dan sekeluarga. Moga tabah menghadapi hari2 yg mendatang. InsyaAllah, apa yg ditentukan olehNya adalah sebaik2nya utk kita.




19 May 2012

Bingka Labu Lemak Manis

Salam.

Ini first time buat kuih muih. Hehehe..... awal minggu lepas beli labu utk si kecik. Ingat nak buat donut tapi bila buat pilihan kat en suami, dia mau bingka plak. Pastu nampak la plak Kak Nor buat bingka labu. Ulam dicita pucuk mendatang (eh betul kah? hehehe ). Pehtu daku pon nak nge"test" tahap kepanasan oven tu. Dulu buat kek main taram ja. Tak amik tau pon. Ikut ja resepi pastu asek la dok check bila nak masak. Huhuhu......

So kompom daku punya oven suhu dia ok bila buat 185C ngam2 masak ikut masa. Daku guna loyang 8"saja. Jadi dia agak tebal sket. Banyak juga dapat. Skrg ada byk lagi balance.  Sapa mau? Meh daku suap... Bingka ni sgt lembut gebus gitu. Memang lemak berkrim. Lagi satu, labu tu daku main taram lecek ja. Bila potog, ada lagi ketulan buah labu. Konon-konon corak dan seni. Okeh memandang cuaca rini sgt panas, skrg nak pegi sejukkan badan dgn mandiiiiii..... 





Diceduk dari : Kak Nor

BAHAN-BAHAN-Yatie guna loyang bulat 9 inci
2 biji telur
2 cwn santan (Yatie guna santan kotak kara 200ml, selebihnya tambah air biasa je)
1/2 cwn susu cair
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir halus
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter/minyak sapi-Yatie guna minyak sapi
2 cwn labu- yg telah direbus, toskan dan dilecek
sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih

CARA-CARA
Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dan bijan dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
Tapis adunan tadi, kalau guna blender lagi senang. Tuangkan dlm mangkuk besar dan masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.**Labu tu sengaja saya tak blender sekali sebab suka tngk jalur2 labu yg tak hancur sangat masa kuih di potong. Rasa makin teruja nak menikmati kesedapannya.







Order Order

Salam.

First time daku buat oreo chilled cheesecake tu sempat la bawak beberapa slice ke opis. Saja nak abeskan sebab daku tak le abeskan sempena Qistina lactose intolerant. Ada la akak senior mintak daku buatkan utk dia. Mula2 ingatkan main2 rupanya serius dia nak. Oke la aku buatkan... huhuhu takot la plak nak buat utk org ni. Huhuhu... alhamdulillah walaupun comot sedikit, order pertama daku berjaya juga dibuat.

Terima kasih ya kerana order. Hehe...


Ada sedikit comot. Biasa la first timer.



17 May 2012

Kasih Ibu Lacey Buchanan

Salam semua...

Sejak beberapa minggu lepas satu video ni mula2 daku nampak kat FB. Orang dok pakat2 share. Time tu lak tengok dari hp jek. Tu pon dah nak meleleh air mata. Kalo kawan2 mau tengok sila siap2 kan tisu ya. Memang menyentuh perasaan sungguh. Video mengenai anaknya dan bagaimana dia sebagai ibu menyayangi anaknya walau pun mempunyai kelainan yg sangat istimewa.





Moga anaknya mempunyai kehidupan yg bahagia di masa hadapan.



12 May 2012

Chilled Oreo Cheesecake

Salam.

Ini kali pertama cubaan daku nak buat chilled cheesecake. Pilihan hati guna biskut oreo sebab stok biskut dah ada. Cuma tak terbuat sampai la selasa lepas sebab takde gelatin. Pastu p cari gelatin halalgel kat Giant. Alhamdulillah ada. Terima kasih kawan2 yg kasi info. Ai ni susah sket nak percaya bab tanda halal yg tak terkenal ni. Pastu permintaan encik suami lak nak makan cheesecake. Bahan2 semua ada kat store. Apalagi ku godek2 sampai la jumpa 1 resepi ni. Tapi resepi ni byk dah daku olah sesedap citarasa daku la. Hehe.... lain org lain citarasa kan. Daku tak suka telur..nanti rasa berlemak sgt. So dapat la kat sini. Basic resepi tu aku amik kat situ. Terima kasih kerana sudi berkongsi resepi.


Pandangan atas... takdak topping
Sudah potong dan diletak topping



Okeh kat sini meh daku share resepi olahan daku lak. :) Kalo ada yg sudi nak cuba, silakan la. InsyaAllah bagi yg tak berapa gemar manis2 ni bole la guna resepi ni.

Resepi asal : Chilled Oreo Cheesecake
Olahan : Sima


Chilled Oreo Cheesecake

Bahan-bahan
- 250G cream cheese
- 40G Gula Halus
- 70G/2.5Oz Air panas
- 1/2 tsp Esen Vanilla
- 130ml/4Oz Whipped cream. ( Nik guna whipped whipping cream
- 1 tbsp gelatin
- 5 keping biskut oreo
- Lebihan cream base biskut oreo

Bahan Base
- 100G Biskut Oreo dibuang krim
- 50G butter dicairkan

Cara-cara Base
1) Tumbuk/Blend biskut oreo hingga halus
2)Gaul dgn butter yg dicairkan hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang dan tekan hingga padat
3) Sejukkan dalam peti sejuk sementara membuat filling

Cara-cara cream cheese filling
1) Masukkan gelatin ke dlm air panas yg disukat. Kacau hingga larut. Ketepikan.
2) Pukul cream cheese, gula dan vanilla sehingga sebati. Masukkan lebihan cream oreo.
3) Masukkan whipped cream, kacaau secara lembut.
4) Masukkan gelatin, kacau sebati secara perlahan.
5) Masukkan chopped biskut oreo ke dalam adunan. Tuang adunan ke atas base.
6) Sejukkan selama 4 jam.




Bowling KRH

Salam.

Pada ahad lepas, daku join tournament ahli club kopi KRH beserta tema warna purple. Awal2 rancangan sebenarnya bowling ni just utk gather2 je. Sekali ramai pulok yg baik hati dan murah rezeki sponsor macam2 hadiah dan macam2 goodies bag. Aku pon turut kasi roti hotdog size comel utk dimakan2. Cerita bab roti pon ada kesah dia lak. Huhu... meh ku cerita roti yg ku buat utk majlis ni. Awal2 aku buat separuh ari sabtu frozen dan ahad aku defrost dan tunggu naik je. Last2 tak naik2. Dah mampus kot yis tu. Akhirnya aku buat lagi sekali utk semua hidangan sekali gus. Lamaaaa nak tunggu naik lagi pon cuaca pon sejuk sgt time tu jadinya waktu dia mengembang tu agak lama nak tunggu. Haihhh.... alhamdulillah still dapat gak buat. Daku malas nak mengomen panjang2... dok reti sgt.

Janji kul 3.30 petang kat sana. Aihhhh kalo dah baru nak buat roti pagi tu naseb la kan. Huhu.... kul 3 petang baru la daku keluar umah menuju ke OU. Wangsa bowl kalo tak silap. Dah le sangat jarang pegi OU. Sekali nasib parking dekat masih gak sesat nak cari pusat bowling tu. Haihhhh..... sampai2 je meriah... ramai yg datang. Hehe..... terus la ku kasi roti2 tu. Siap2, dah pon asar pe lagi pegi solat dulu la baru main. Dalam kul 5 lebih gitu main. Sorang 2 game. Aku yg semestinya pasangan pasti ke longkang!! Hahaha..... berapa kerat la ku main bowling ni. Hehehe.. apa pon seronok main. Bole la buat lagi ye ;)

Oh ya terima kasih kepada penaja2 sekalian. Biarpon main masuk longkang ajo masih dapat hadiah saguhati. Hik hik..... makanan dan minuman disponsor tu. Terima kasih ya.... konyang jugak. :) Moh kita layan gambar. :)


Suasana di lane. Dipenuhi mak mak budak
Nadya dan anaknya
Yg nampak blkg tu kak As. Baju pink kak yati, kawan dan Maria
Yg nampak blkg tu Kak As lagik. Sambil dok snap gambar
Diana dan Kak As ada kelas craft.
Anak2 comel...
Diana. Sempat lagi buat kelas craft
Kak Haza dgn tab dia. Mama dan papa otomen
Penyelaras majlis = Kak sue.
Nuyue dan anak
Anne dan fawwaz dok NIP.
Pemenang kita
Oh en encem saya.....
Qistina yg dah kehabisan bateri. :)




Semoga ukhwah ini berkekalan ya. :)