CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

20 July 2010

Melenggang Perut

Ok ni aku nak cerita pasal balik kg utk buat majlis melenggang perut. N3 kali ni panjang dan takde gambo. Lupe nak bawak balik kamera. Majlis tu diadakan pada jumaat lepas bersamaan 9 Julai 2010 waktu petang. Ritu mmg amik cuti la. Bertolak balik kul 11mlm 8 Julai 2010. Mmg mlm tu balik bergilir driving. En somi penat + mengantuk. So aku tdo dulu then sampai gua musang kitorg pon switch la. Oh lupe..adik aku ada gak balik skali so anto dia balik umah mak aku dulu then patah balik p umah MIL.

Ok cerita pasal melenggang perut ni adalah hanya adat orang2 melayu sahaja. Dulu2 org tua2 buat majlis ni utk nak tgk jantina bb dengan cara si ibu ni menendang kelapa yg diletakkan pada hujung kaki. Waktu tu si ibu ni kene berbaring. Disebabkan acara seperti itu mendatangkan syirik sbb percaya pada mende2 tak betul so zaman skrg ni acara tu dah ditukar dgn solat hajat dan bacaan yasin. Takde dah kelapa bagai.

Jumaat - 09/07/2010 :
Majlis tu dibuat kat umah MIL. Ape lg byk la mende nak kene buat sesudah sampai. Huhu.. Aku buat mane termampu je. Sebabkan da penat sgt sementara ada kudrat ni aku kemas la satu umah. Penat wooo... da kawen dgn anak tunggal nasib la..tak de la org nak tlg kemas2 ni. MIL aku pon baru je sembuh dari denggi. Haih.. En somi kene la tugas2 berat sket. Da abes kemas aku pon tgk2 la apa patot ditolong kat dapur tu. Kat sini rewang2. So ramai la jiran tetangga dtg menolong. Aku duduk2 la dulu sebab rasa letih yg amat.

Tapikan disebabkan terlampau penat en somi hampar tilam utk rest kejap. Aku bg syarat sejam je sbb ada byk kije lagi ni. Tapi paling best aku pon join sama sekaki..Hahahaha... Nak wat camne tilam tu cam memanggil2 je suh tdo. Aku sedar2 je da sejam setengah da tdo..hehe.. Ampun ma.. harap faham ye. Kami keletihan.. ;)

Bgn je makanan da nak siap dimasak. Aku bgn p tukar baju tapi seluar tu bole nampak perut. Baju lak kecik da. Tak senonoh kan..hahaha... Terkial2 aku nak cover perut. Hehe.... Dah bertukar konon nak join masak la. Tapi pegi melahap lak. Diorg ckp takot aku kempunan. Baik sungguh ati para sedara2 en somi. Kebetulan pulak semua jari2 kaki tgn aku bengkak. Tak tau kenapa bole bengkak. Hingga ke saat aku dok menaip ni pon still ada bengkak. Mak aku ckp maybe sebab aku driving. Hmm... maybe la kot.

Tiba la saat majlis berlangsung lepas solat jumaat. Aku tgk mak aihhhh ramainya dtg sampai 3 saf. MIL aku ckp maybe dlm 15 org je dijemput. Yg dtg tu lebih 20 org. Nasib la masak byk. Cukup la nak jamu org mkn. Time mkn tu mkn berhidang. Hadooiiii..ingatkan ala buffet. Sungguh penat. Nasib la en somi ni ada ramai sepupu lelaki bole la menolong. Da abes part solat hajat terus ada utk bacaan yasin. Bacaan ni oleh org2 perempuan. Yg ni pon mkn berhidang gak. Hmmm... Lepas abes sume tu baru la mak sedara aku dtg dan mak aku paling last. Adehhh...

Dah abes majlis aku p bantai tdo. Tak larat woooo.. Huhuhu.. Pastu lewat ptg p kait buah rambutan kat kg arwah ayah en somi. Dapat la satu baldi. Byk tuuu... tapi byk gak diberi pada org lain. Aku dan en somi mkn skettt je. Da magrib sampai umah. Tgk pinggan mangkuk da bersih sume. Hehe.. Takde la patah tgn aku nak membasuh. Heheh.. :p

Mlm tu tdo umah MIL. Tdo dlm bilik kitorg. Bilik jarang org guna byk la serangga dlm tu. Itu pon aku da bersihkan awal2 lg. Penat punya pasal aku tdo jeee tak ingat da kat en somi. Maaf ye.. hehe.. Sedar2 je dlm 2-3 pg gitu. Itu pon sebab aku kene gigit dgn LIPAS!! First time dlm hidup aku kene gigit dgn lipas. Huhu... Bengkak sampai rini. Pastu aku nak kencing la kan. Hujan la plak turun dgn lebatnya.. Kat tepi pintu bilik air lak ada labah2 besarrrrr punya.... Ptg sblom tu en somi da halau tp labah2 tu tak mo gerak. Da aku terjaga en somi pon turut terjaga. Aku mintak suh temankan aku p kencing tapi dia bantai tdo balik. Huhu... Ku kuatkan semangat. Pegi kat bilik air ada labah2 tu. Bila aku p dekat suis tu bole lak labah2 tu melompat. Menjerit la aku.. aaaaaa...(nada manja ye) en somi ape lg terkejut la. Nanges2 aku takot kat labah2.. huhu.. tapi p kencing gak la sbb da tak nampak da labah2 tu. Pastu sambung tdo tapi dlm hati ni takot2 lagi.

Sabtu - 10/07/2010 :
Tdo dgn nyenyak sampai ke pagi. Bangun pon sebab dikejutkan oleh MIL. Tak malu... :P
Kul 10pg ada appointment p servis kete. Pagi2 da mkn dulu. Pastu aku kemas2 la brg. Mlm ni turn tdo umah mak aku lak. Hehehe.. Nak bertolak tu MIL aku pesan before balik KL singgah umah dia. Baik laa... :)
P servis, byk juga la kete ni nak kene baiki. Huhuhu.. Pastu singgah umah mak sedara. Mkn dulu pastu rehat2 jap. Tgk2 cite pastu balik umah mak aku. Sampai je cm tak de org je. Tinggal adik aku sorg dok tgk tv. Adik2 aku yg lain dok tdo. Mak aku p servis kete jugak. Call dia, dia ckp da siap. Just nak p beli durian. Nak wat pulut durian. Aku pesan la beli laksa gak. Aku nakkkkkkk... :D

Ptg tu aku belasah mkn laksa + pulut durian. Paling byk mkn durian laaaa.... Dah tu sampai aku tak le nak gerak. hahaha... Naik atas terus tdo cam tu je. Sampai ke mlm. Teruk betul aku melantak. Heheeee.... Baru la aku bole merasa rehat... Ayah aku nak borak pon aku tak layan. Penat badan + penat makan. Plan esok pg2 nak p amik sijil kawen. Tapi aku bgn pon mak aku kejutkan.. haih.. teruk tul en penat ni dtg.

Ahad - 11/07/2010 :
Mak aku kejutkan nak p brekpest kat satu kedai kat pengkalan chepa. Jauh tul nak p brekpest ni. En. somi lagi la bukak mata terus terkam durian. Mandi2 terus g mkn then sudah mkn je terus p beli brg2 keperluan. Beli beras utk bawak balik then beli air 100+ utk MIL. Tgh dok membeli tu aku terasa penat lagi. Mintak balik kejap. Tgk2 mak aku dok menunggu. Hmm... borak2 sambil rehat2. Then mak aku p hantor adik aku sekolah. Aku pon p kemas2 brg. Nnt da amik sijil bole la balik terus. Mak aku sampai semula kat umah, salam2 bagai then aku pon terus nak p amik sijil then bole la terus balik KL.

Sesampai kat balai islam, nak amik tu bole lak org tu ckp kene dtg balik amik kul 3ptg sbb nak amik pengesahan dari bos diorg. Aikkk.. aku pon.. selama ni tunggu org dtg claim baru nak buat. Ntah pape la sistem kat sini. Cam menyusahkan org. Pastu kad e-nikah tu nak kene anto borang lain. Sebulan baru siap. Ape kejadah dibuatnya lama sgt. Hampeh.. kitorg p la jumpa mak sedara jap sebab tertinggal barang dan jumpe la jugak buat visit kat umah mak sedara satu lagi. Da lama pon tak jumpa. Tunggu sampai kul 2.30ptg, terus ke balai islam. Sijil da siap. Teruskan perjalanan ke next destination.

Sejam kendian sampai la umah MIL. Kemas brg2 yg tertinggal kat situ. Then tlg la sket2 apa yg patut. Borak2 jap sambil mkn pengat durian ( manis sampai migrain rasanya ). MIL lak dok pujuk2 suh mandi la supaya kami stay lama sket. Esok da kije ni. Adeihhh.. Tak lama pon kat umah MIL kitorg pon balik la ke KL. Nak wat camno.. esok da kije ma. Tak dapek la nak stay lama2. Paham bonar MIL nak bermanja dgn anaknya.. :p






2 comments:

Maarif Ibrahim said...

Uihh...panjang betul. Nasib baik la saya suka membaca. Kan bagus kalau ada gambar...

Sima said...

Ye... mmg panjangggggggggggg...
Gambo tarak harap maklum :P

len kali bawak la kamera ye.. bole dating2 amik gambo.