CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

07 July 2010

My Pregnancy



Salam. Hari ni bercerita plak pasal pregnancy aka mengandung.

Mula2 ngandung aku dpt rasa yg perut ni berisi pertengahan Januari. Sebab hanya la instinct semata2 xde proof. So aku tunggu la sampai waktu en P dtg. Tapi tak dtg2.. Aku da excited da.. Kitaran aku selama ni 28 hari je. So setiap bulan en P dtg bukan pd tarikh yg sama. So sebab ada yg berkata2 tunggu tarikh sama en P dtg last month tu so aku pon tunggu la.. Hati tak keruan ni. Nak je wat pregnancy test :P tapi tetap bole bersabar lagi :D . Sesampainya tarikh tu aku pon apa lagi menggelupo la suh en somi belikan pregnancy test. Dia pon belikan la...

Esoknya aku pon wat la testing tu... tapiiiiiiiiiiii waktu tu aku nampak ada 2 line tetapi ( tapi lagi ) 1 line tu kabur2. En somi ni da la rabun. So mcm ragu2 lagi. Esoknya aku p klinik ingat nak wat scan la pengesahan. Bole lak klinik tu wat pregnancy test je. Adehhhh.... Doc tu ckp aku maybe pregnant sbb line 1 tu kabur2. Dia kasi la aku ubat asid folic. Makan la aku pon.. tunggu seminggu lagi bg nak kompom betul2 tak aku ni pregnant.

Setelah seminggu berlalu... cheeewaahh.. aku pon pe lagi.. wat la test. Berdebar2... risau.. takot.. sume ada la.. Then result dia...jeng jeng jeng.... 2 line terang benderang lagiiiii... Hehehe... Gumbira rasa hati.. En. somi pon turut sama gumbira... :P ye la sapa tak gumbira dpt anak kan.. :D :D :D



Pada awal pregnant mmg la aku mabuk teruk. Morning sickness org ckp. Aku ni tak kira waktu 24jam wekkkkkk je kije nya. tak larat da. Cuti mc hampir diabeskan sbb mabuk2 ni. Aku start mabuk time nak masuk ke ke-3 bulan pregnant. Kebetulan lak aku pegi bercuti..konon honeymoon. Nak honeymoon camne kalo da mabukk.. :P tapi tak pe at least bercuti rehat gak la aku ni. Bole la tgk2 sabah tu.. selama ni tgk dlm gambar je.. hehe..





Then kehidupan aku berlangsung la sebagai mak buyung.. Mcm2 alahan aku dpt. Tak le minum air masak la.. tak le bau masakan la.. tak larat nak bgn and mcm2 lagi la.. Pendek kata alahan2 time mengandung tu aku dpt rasa la.. kecuali mengidam. Aku pregnant ni tak mengidam la pulak. Tapi ku tgk en somi yg berlebihan mengidamnya tapi tak mo ngaku lak tu. Nak mkn asam la..mkn manga la..byknya mende2 masam la. hmm.. tak pe asal tak ngidam pelik2 dah le... Mabuk aku ni blom hilang lg ni.. nak dijadikan cerita.. da mabuk teruk gastrik pon melanda. Mmg sebelum ni aku ada gastrik tapi bole lagi la nak tahan kan. Ritu tak tahan sgt pegi la klinik.. Terus kene warded..masukkan air. Sebab gastrik + aku muntah2 = dehydration. Huhu... sakit wooo kene cucuk..




Ini la kali pertama aku kene admitted. Selama ni masuk wad pon sebab temankan org sakit. Sendiri sakit tak pernah lagi kene warded. Ini la antara pengalaman2 aku time pregnant. Tak dapat dilupakan.. mabuk sampai lembik2 tak le nak berjalan. Nasib la en somi gagah perkasa. Bole la angkat aku time aku tak larat.. hehe.. Terima kasih ye.. jasamu dikenang. ;)

Bawah ni gambo scan detail time kandungan aku masuk 6 bulan pada bulan 6 lepas. Nak check la kot2 baby ada problem ka. Takat ni..Alhamdulillah.. takde pape. Bile scan detail ni diorg scan 4D. so bole la nak tgk muka baby dlm perut. Hehe.. pasal jantina lak..baby ku pemalu..sampai skrg tak tau lagi jantinanya.. Nnt pasni scan lagi baby jgn malu2 ye.. ;)




p/s : Nampak tak hidungnya yg mancong tuuu??? Hehe.. hasil usaha dok tgk org hidung mancong je pastu dok doa biar la bb ni hidungnya mancong.. ;)


1 comment:

Maarif Ibrahim said...

Bagusnya ada en suami yg suka tolong. Byk2 la bersabar masa mengandung ni, k.