CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

01 October 2013

Czer Scar Checkup

As Salam.

Ahad lepas ada appointment dengan doktor pakar O&G kat hospital kota bharu. Purpose kene check up dgn pakar sebab sebelum ni czer utk lahirkan Qistina. So doktor kk insist suruh p check utk tahu bole tak ai ni bersalin normal lepas ni. Alhamdulillah dah jumpa pakar. Adalah 80% chances utk bersalin normal utk anak ke-2 ni.

Untuk bersalin normal ada risks yg perlu diketahui. Small chances about 0.03% risk czer scar to open while labor jika sakit datang secara natural. Jika induce, risiko tu naik dua kali ganda. Maka doktor pakar kata, untuk kes yg ada czer scar ni, waktu sakit yg bole diberi hanyalah 6-8 jam sahaja. Lebih dari tu kene czer. 

So nak kene la google untuk natural induce selain dari "bantuan" dari en somi kan. Hari tu ada member alam maya dah share pasal natural induce ni. Harap-harap ai tak kene induce la. Sakit oooo... induce ni sakit dia terus sharp. Tak macam yg sakit dtg sendiri ni slow2 progress sakit meningkat so bole la badan prepare utk menahan sakit. Doktor pakar tu sendiri cakap induce mmg sakit tu rasa kuat berbanding hat dtg sakit sendiri. Seriau mikir nak kene induce ni. Dah le tak le overdue sebab GDM tu.

Masa check dgn pakar, kene la scan juga utk pelvis tu semua. Estimate berat si kecik kat dalam ni dah 2.5kg dah. Hat ni mmg percaya la sebab scanner dia sgt baru dan canggih manggih lagi. Hehe... notti plak tu si kecik ni. Asal nak scan je bole p lari-lari ya. Hehe... 

Hari ni masih terasa flat penat balik kelate sehari je terus balik KL semula. Penat gila... pagi sampai terus checkup pastu rehat kejap sgt terus balik KL semula malam tu. Adesssss... semalam mmg amik cuti nak berehat tapi still sakit badan tu ada. Huhu...dah le ada 2 assignment nak kene anto minggu ni. Pingsan................


2 comments:

Nur Farhana Mohd Nasri said...

sma la mcm sy.. sy da 39w 2d.. doc suruh try vbac.. tp sy under gdm pulak.. diet cntrol jela.. if sy 40w x bsalin lg, kena induce.. sy takut pulak masa cntraction tu, scar pecah :(

Sima said...

Nur Farhana, insyaAllah ok tu. Very high chances utk vbac berjaya. Biasanya doktor akan monitor lebih sket utk ibu yg ada scar czer ni.

sama la kita ada gdm dan tak leh overdue. Sama-sama kita berdoa agar proses bersalin dipermudahkan olehNya. Amin. :)