CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

21 September 2011

Perjalanan Penyusuan Tatkala Qistina 11 Bulan

Salam.

Meh sini nak cerita pasal my breastfeeding journey takat ni. Alhamdulillah masih ada rezeki Qistina walaupun drop agak teruk start kita berpuasa. Sampai skrg masih lagi struggle utk up kan balik volume susu tapi dgn dugaan N luka akibat terkena cakar manja Qistina. Ya masih tak sembuh da dekat sebulan. Semalam makin parah tiap kali pam mesti kuar darah. Apa lagi marmet la jawabnya. Naseb sempat belaja dulu. Hehe...

Ok. Dulu tiap kali pam mesti dpt at least 4oz. La ni nak dpt 4oz ya Allah bercinta da.. huhu... skrg rata2 3oz per session. Mane nak cukup. Qistina minum purata 24oz sehari. Daku dpt pam 5x3oz=15oz aje. Mmg selebihnya top up dgn frozen EBM. Nasib dulu dok pulun kumpul stok. La ni stok2 itu masih lagi menjadi penyelamat. Kalo dulu, bila susu drop daku buat intensive pumping. Amik cuti 1 hari, Qistina anta ke BS then aku pam every 2 hour. Keesokkannya alhamdulillah berhasil. Tapi kini sebabkan cuti nan hado terpaksa la buat2 tahan hati. Regular pump mcm biasa, minum extra luar biasa dan mkn pon extra luar biasa juga. Amik masa jugak la. Then mlm2 pon kene pam juga. Ini satu masalah daku. Skrg amat susah nak bgn sbb sgt la letih. Masak + kije + bf + kemas2 + layan big baby lagi. Huhu... redha aje lah. Daku pon kene rehat gak.

Walau apa pon, mesti jgn putus asa! Nak wat power pumping lak, harap2 sedar lah tgh2 mlm ni. Amin. Jgn lupa juga doa agar perjalanan penyusuan di permudahkan olehNya. Amin. :)




No comments: