CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

10 September 2011

Harap blom basi lagi.

Salam.

Semua dah update pasal raya, daku baru terkedek2 nak upload gambo. Hehe... raya kali ni raya pertama utk Qistina. So preparation utk Qistina adalah yg utama. Ibu no 2 ayah no 3. :p

Wokeh maleh nak cerita panjang lebar mane. Raya kali turn kat umah daku ( tapi mostly still kat belah sana :( tak suka hokey). Malam raya aku la org paling sibuk tlg mami aka nenda tersayang Qistina kat dapur. Hari terakhir puasa, pagi2 lagi daku dah rebus nasi himpit cap Nyonya. Beli instant punya senang. Tgh hari sket daku buat puding roti dan sos kastard. Sepatutnya ptg tu aku nak buat gulai ayam utk nasi dagang dan roti jala tapi ayamnya stuck kat kuala krai daaaa... Tayar pancittttt.. so kene la tunggu. Stok ayam proses yg ada tu kasi kat customer lain dulu. Oh ya, adik ku meniaga ayam proses segar. So mmg kitorg amik ayam dari dia ja. Dah le dia je yg buka sampai ke mlm sempena raya. Mmg mantopsss meniaga time tu.

Dah sampai ayam, time tu daku sibuk dok buat roti jala sambil berlari2 p nyusukan Qistina yg dok kerap terjaga. Ayam sampai kul 11mlm gitu kalo xsilap. Mami dok potong2 ayam, akak 2nd dok prepare bahan utk gulai kuning dan ayam. Then daku basuh2 ayam, mami daku sambung tebar roti jala. Sampai ke pagi mami dok wat gulai. Mujur yg lain2 tu dah prepare awal2 so mami just buat je la. Takde la fenat sgt. Daku lak tertdo time p menyusu Qistina hampir kul 3 pagi. Fenat gak okay..

Pepagi raya tu dah agak lewat le bgn tapi sempat le solat subuh pastu dok berebut nak iron baju. Haha last2 daku continue gosok semua baju yg tak gosok lagi utk semua org! En somi dah siap pegi solat raya daku tak mandi2 lagi. Prepare hidang makanan la hape2 la. Biasa la akak 2nd dah tunggu masa je nak bersalin. Bergerak pon susah. Aiii aje la yg dok tlg mami ai. Akak 1st dok beraya belah en somi dia. Dah siap2 berbaju raya terus nak kasi duit raya! Tak nyempat2 la en somi nih. Daku pon continue mehlantak sbb da lapoooo. Daku baru je nak beraya bersama2 keluarga sebabkan keluarga daku mmg jenis pepagi bzzzz utk preparation lagi biasa tgh hari baru la bole nak beraya. Petang baru berjalan2. Ini kebiasaan kat umah daku le. Tapi tepat kul 12 en somi ajak balik kg dia da. Moncong la daku.. yela baru nak beraya. Uhuk2222...

Well daku bertolak ke umah MIL pon dlm kul 2 lelebih. Jarak patut sejam je jadik la hampir 2 jam. Biasa la petang2 org2 keluar utk beraya. Mmg jammed ler. Sampai2 kat umah MIL beraya la dgn dia. Pastu takde dah. Lagi pon mmg tradisi belah en somi mmg takde wat nasi ke gulai2 ka. Tarak ok. So dok melangut daku tak tau nak wat apa dah. Mlm tu tdo sana then raya ke-2 pon dok sana gak. :(

Qistina riang ria mcm biasa. Dari raya pertama. Walaupun muka dan badan berbintat kene serangan terik cuaca dan alergik dgn habuk. Uhuk2 cian Qistina. Tapi mami daku kasi bedak merah tu. Alhamdulillah ok la. Raya ke-2 ptg tu dah nampak surut dah bintat2 di muka dan badan. Raya ke-2 pegi ke umah sepupu sepapat belah hubby dgn adik beradik yg sebapa. Kami dihidangkan dgn ketupat palas semata. Woahhhh daku kebulur!! Haha...tak pernah lagi beraya rasa kebulur. Uhuhuhu... destinasi terakhir aje baru la dpt mkn nasi. Itu pon MIL ku da request kat tuan rumah. Haha.. mujur la tuan umah tu sepupu hubby je. Rapat la jugak. Bole la alas perut. Kenyang suda....

Raya ke-3 baru la balik semula ke kg daku. Haaa... apa lagi harus la mami den ajak p beraya kat umah member2 dia. Pegi 2 buah umah je tapi sehari suntuk masa. Harusla jammed tak hengat k. Byknya masa kat atas jln je. Uhuhu...nanges lagi. Mlm tu mak sedara daku wat bbq. Makan sampai senak sabo je la. Hehe.. dah lewat baru balik umah. Raya ke-4 pon dah ptg baru la berjalan2. Sebab da ngantuk seharian sebelum tu dok berjalan je. Kali ni open house nasib dekat dan tak jammed. Makanan pon merbeles. Hehe... Esoknya dah nak balik. Sedih ai.. Moh kita layan gambo lak. :D :D


Raya pertama

Ciuman raya dari Qistina

Ibu dan Qistina

Sepupu yg dtg pagi2 raya

Antara yg beraya

Dah dok kasi duit raya
Kat umah mak sedara hubby

Qistina muka tompok2.

Mari belajar wat ketupat palas


Raya ke-dua


Cantik tapi panassss sgt

Kat umah mak sedara hubby

Qistina masam tak tahan panas


Raya ke-ketiga


OTW g ke umah pertama

Member mami pertama. Bosar umahnya

OTW ke umah ke-2 kat rantau panjang. sgt jammed

Dah pon sampai.

BBQ kat umah mak sedara

Antara yg mehlantak






Apa pon tetap seronok beraya. Qistina la yg paling suka sbb byk duit raya!!




No comments: