CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

15 May 2011

Ilmu : Cara2 Mengendalikan Susu Ibu di Pejabat

Salam.

Ini ilmu yg aku kutip sket2 dari rakan2 dan blog2 ibu2 menyusu. Ini adalah apa yg aku praktik sampai skrg. Harap dapat membantu ibu2 yg diluar sana dlm menjayakan penyusuan susu ibu. :)

Ok. Apa yg diperlukan utk ibu2 yg bekerja adalah botol storage, pam, cooler bag dan ice pack. Tiap2 pagi aku akan prepare semua tu utk bawa ke opis. Berapa byk storage botol tu bergantung kpd pengeluaran dan berapa byk sesi mengepam. Aku pam opis hour 3 kali. Lepas opis hour time dlm kete nak balik tu sekali. So sekurang2nya 4kali sewaktu Qistina tak bersama aku. Ini tak termasuk awal pagi sebelum pegi opis ye. Oh kita tak melalut ke sesi mengepam lak. Itu nnt cerita next entri lah.

D.I.O.F.F.I.C.E
Semua botol2 storage tu aku letak dlm cooler bag ( of cos la ice pack pon sekali ). Corong pam aku letak dlm tipuware dan setiap kali lepas guna aku bilas camtu ja. Sebab susu ibu kan ada antibakteria dia. So tak yah risau bab2 bakteria ni semua. Bilas saja sudah cukup. Lepas tu letak dlm balik dlm tipuware. Kalo kat opis ada peti sejuk, silalah manfaat sepenuhnya. 

Letak susu dlm tipuware juga ( supaya tak menyerap segala jenis bau yg ada ) dan letak dekat bawah bahagian chiller bukan freezer ye. Begitu juga corong2 pam tu aku letak juga kat chiller. Kenapa letak susu kat chiller, supaya kita bawak balik nnt senang nak divide letak dlm storage siap2 dan tak cair time balik ke rumah nnt. Itu risiko kalo letak dlm freezer, dikuatiri  cair dlm masa kita balik ke rumah. Ice pack lak letak kat freezer. So balik tu suhu ice pack takde la cair. 

Kalo jenis kat opis takdak peti sejuk pon tak pe. Letak je susu tu dlm cooler bag dan ice pack yg tahan selama 12jam. ( aku guna fridge to go brand. tahan 16jam and aku tak letak pon dlm peti sejuk tapi mmg bertahan sejuknya ). Kalo ibu2 diluar tak mampu miliki yg jenis mahal2 dan opis takdak peti sejuk yg saya suggest amik ice pack 3pack Mom's Little One dan dia punya cooler bag. Yg mahal2 tu biasanya bag pack dia ja. Aku guna back pack yg dpt free time universiti dulu tu. Sebenarnya bag laptop guna buat letak pam, cooler bag dan corong2 tu. Lagi best kalo yg pandai guna marmet utk pam susu. :) senang jimat ya amat.

FridgeToGo - ehsan pak google

Mom's Little One Icepack - ehsan pak google

Medela Freestyle - ehsan pak google




D.I.R.U.M.A.H
Aku ni jenis storage botol utk pam adalah hanya digunakan utk pam sahaja. Utk buat stok itu guna storage botol yg lain atau liner. Dan juga feeding botol adalah lain. Ini kes nak memudahkan BS juga. Aku guna avent utk feeding botol. Utk storage campur2 mana2 yg ada. Utk pam sbb aku guna pam medela so utk pam aku guna botol medela shj. Tak dak la haru biru sgt kan. Hehe... 

Balik umah terus la letak susu tu dlm chiller dan lepas basuh botol utk feeding, aku letak siap2 ke dlm tu dan sukatannya sekali. Qistina minum 3oz perfeeding. Setiap botol aku letak 3oz dan juga tarikh serta waktu. Ada yg letak tarikh sahaja. Sebab Qistina ni minum tak menentu tapi paling kurang pon 7botol. So yg lebih tu bole la buat stok kan. Sebab tu aku perlukan waktu. Ini kerana aku perlu campurkan utk dptkan sukatan tertentu. Biasa utk botol aku letak 3oz siap2. Kalo liner aku letak 6oz. Supaya tak membazir bila dah thaw.

Ini la teknik marmet yg bagus tu. Ehsan pak google jugak.



2 comments:

ramizah said...

nik guna fridge to go tu ek..kena letak ais pack byk2 ke? berapa ketul ice pack dalam tu?

Sima said...

ramizah... fridge-to-go tu tak yah ada ice pack dah sbb dia dlm tu siap2 ada ice pack. cuma condition dia kene letak dlm freezer 10jam baru dia tahan 16jam sejuk. :)