CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

01 August 2011

Salam Ramadhan Al-Mubarak

Salam.

Selamat menyambut ramadhan al-mubarak kpd rakan2 dan umat Islam yg menyambut ramadhan. Semoga ramadhan kali ini kita manfaat sepenuhnya. Segala setan dah kene ikat. So harap2 daku tak malas dlm menambah pahala dibulan mulia ini. :)

Tahun lepas daku dpt merasa berpuasa dlm keadaan mengandung. Tahun ni pula berpuasa dlm keadaan menyusukan Qistina. Time pregnant Qistina thn lepas, puasa takde masalah besar bagi daku. Tapi tinggal la jugak 5hari sebab demam bila dah nak raya. Hari raya tu sembuh. Ajaib! Hehe... tapi daku demam 3 hari tinggal puasa. Lagi 2 hari sebabkan daku gastrik. Hehe... Harap2 kali ini takde masalah juga hendaknya. Amin. Tapi time daku mengganti puasa itu amatlah jerih terasa. Selama 5 hari ganti secara berperingkat. Hehe...takut tak tahan sebenarnya.

Mula2 ganti sehari je dulu. Next week lepas tu 2 hari berturut. Lepas tu terus demam. Hmmm ini jangkit dari org terdekat. Huhu.... sampai skrg sakit2 gitu2. Time tak sakit, susu takde pon drop. Pastu tu gap seminggu, then ganti lagi 2 hari time demam. Kali ni susu drop walaupun takde amik ubat. Amik vit C je. Nak mkn oren tak dapek nnt Qistina ciriti lak. So agak struggle gak le utk top up susu tu. Walaupun ada stok susu dari bulan 2 lagi, tapi tak mo la bergantung sgt. Harap2 sebulan ni takde la drop sgt. Mlm2 kene ngepam lagi bersungguh2!!

Baca2 tips2 dari ibu2 menyusu yg lain2 diorg kata sahur dan buka kena MAKAN! ok ini mmg tak le tinggal la kan. Pastu mlm2 kalo terbangun tu wajib minum air bergelen2. Tang ini agak susah den nak buat. Sebab asal terjaga sekejap je Qistina pon jaga sama. Baru je terjengket nak p minum air, dia pon nak minum sama! Tapi nak susu le... huhuhu... kalo ada botol air yg ada straw panjang bole la rekomen ya. Minum sambil tdo!. hahaha... Pastu kan mkn kurma byk2. At least 7 biji. Hmmm... pagi tadi telan 5 biji pon rasa manissssssssssssssssssssssssssnya. Huhu... susu kompom tak le minum kan. Ermmm.... ingat nak beli soya la. Buat soya kurma. Ok gak kan? Hehe...

Oh ya, pagi ramadhan ni disambut dgn kejadian Qistina jatuh katil!! Mende palingggg cuba dielakkan. Huhuu...harap2 dia takde apa2. Rasanya rini daku balik awal kot. Balik naik bus la. Risau dihati blom hilang. Dah check sume, lebam ke apa ke takde. Takat ni, aku call BS dia ckp Qistina ok je. Takde la muntah ke tak aktif ke. Hmmm.... harap2nya la. Amin. Sampai skrg daku masih lagi risau yg amat. :(






6 comments:

mizah said...

selamat berpuasa nik! thanks info expo parenthood tu semalam, tak sempat nak reply sms cakap thanks..heheheh.. haaa, ada botol panjang siap straw tu..mizah baru belikan untuk auni kat expo tu semalam...hihi..sesuai untuk nik gak.. bila baca nik, kang tak pasal nanti mizah pinjam botol auni tu...letak kat sebelah bantal..heheheh

Sima said...

Mizah... hahaha ada ek. Ruginya nik tak jumpa! Mau nik beli gak. Mizah, ckp dgn auni minta pinjam mlm2 ;) haha...

mizah said...

beli je botol kartun2 yg mcm budak sekolah tu nik..ada straw gak...ok gak tu..hahah :p

Sima said...

hehe... itu le.. yg tu panjang sket kan. yg nik ada bole muat 2liter terus. pastu mlm2 tak le nak angkat berat. hehe...

ayu said...

nik, kalau tak lalu makan kurma byk2, apa kata try kurma blended je..
hehe

Sima said...

oooo... kak ayu, terima kasih kasi idea. hehe... insyaAllah akan apply. mmg tak lalu la mkn byk sgt. kalo wat minuman ok ja rasa. hehe... terima kasih :D :D