CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

12 March 2011

Kelas Teknik Marmet

Salam.

N3 lepas ada aku cite pasal kelas memerah teknik marmet kan. Haa.. meh sini mau cerita. Hehe... seronok gak dpt belajar memerah ni. Nnt kalo apa2 terlupa bawak pam ke corong ke atau blocked duct ke bole la guna teknik ni. Teknik marmet ni hanya guna tangan shj. Memerah guna tgn dikategorikan yg ke-2 terbaik selepas hisapan baby utk mengeluarkan susu.

Mula stimulate B dgn cara mengurut lembut. Lepas tu letak jari ala2 bentuk C kat area arola, tekan ke dlm pastu rolled kedepan. Hehe..agak2 faham tak? Aku wajib la tak master lagi. Tadi perah dpt la 1/2 oz je. Hehe..byk la bagi aku ni. Kalo mau demo, pegi je search kat youtube. Byk guideline bole dpt. Dlm pertemuan tu tadi byk gak la ilmu2 dari lain2 aku kutip. Terima kasih kpd yg sudi mencurah ilmu dan menasihat. Dpt berjumpa teman2 di alam maya to real life. :)

Tadi dpt la jumpa kak ayu dan akma. Ini yg aku kenal through RatuHati le. Yg lain2 tak kenal pon tapi jumpa mcm da kenal lama. Hehe... oh mau tanya kak ayu, camne bole maintain lagi dgn anak 2 org. Wiwittttt.. hehe...Pasni bole la try2 utk memasterkan diri guna teknik marmet. Sgt membantu lebih2 lagi time bengkak susu tapi pam susu tak keluar. Situasi mcm tu sgt kerap aku kene.

jOm layan picca ::

Sesi menurun ilmu dimulakan


Para penuntut berjaya

Para penuntut berjaya juga.


Org lain cun aje.. aku je serabai. haihhh..



p/s : Qistina aku tinggal dia dgn en somi. Huh..melalak bukan main lagi. Dia ingat aku ada dekat dia kot. Sbb biasa en somi ada wajib aku ada. So bila tinggal berdua je anak beranak ni Qistina mengamuk nak nenen gak walau da menyusu 3 botol. Huhu.. cian dia. Bila nampak aku je terus nangis tak kuar suara.

4 comments:

shilafaizz said...

nik, bagus info mu nih..chaiyok...nanti senang shila nk tanye bab BF nih.ade kwn trdekat yg arif..heheh

Sima said...

shila... no hal punya. tanya la dan insyaAllah nik akan jawab setakat nik mampu. Sharing is caring. wiwittt.. :)

ayu said...

nik, sori sangat..baru tau nik ada blog..haha..ni kes malas nak terjah..sori tau..


petua ?? erkkk..tak de kut.. cuma akak ni mmg kategori cepat penat sikit..so, bila penat (layan anak2 hero plak tu), sanggup tidur lagi dari makan..hehe...nik jgn ikut mcm akak plak tau..makan tu penting..kalau tak, macam mana nak menyusukan..akak akan tak berapa lalu nak makan bila time dinner je la..ye la, nak suap budak2 ni makan lagi, nak layan & serve suami makan plak..aduh..mcm tu la kesannya..haha..

ok, kita sambung bab serius plak..

akak nak bagi tips sikit utk teknik marmet ni since nik kata selalu pam time bengkak tapi tak keluar kan..ok, mula2 sekali sebelum nik nak start perah susu tu, nik buat stimulation dulu terhadap cik N (eh tau kan cik N tu apa..hehe..tu singkatan yg akak selalu guna dalam blog akak la..)

cara yg boleh nik buat utk stimulation itu adalah sama ada dengan gentel2 cik N itu tadi dengan tangan ..gentel2 atau main2 je sampai tiba2 B nik akan rasa macam berdenyut2 sikit kat cik N tu tadi..so, time tu kalau nik pegang je B, memang akan rasa bengkak N keras je..aaaa...apa lagi, dengan mengaplikasikan apa yg nik belajar tempoh hari, maka mulalah memerah..insyaallah, akan dapat banyak lebih dari yang biasa..

selepas tu kan, kalau rasa macam still berat lagi tapi tak nak keluar lagi susu tu, buat stimulation tu lagi ...yg akan pancut2 keluar tu namanya let down reflex..insyaallah, kalau nik buat rangsangan atau stimulation tu banyak kali, signal utk pengeluaran susu akan terus meningkat..tu je tips yg akak nak bagi..panjangkan..hehe..jgn marah..muahhhh utk baby qis yg comey itu ye...^_^

Sima said...

okeyyy kak ayu. terima kasih memberi tips2 menten dan tips2 lagi byk susu kuar. hehe.. nik la ni dok praktis lepas pam biasa nik buat marmet lak. sbb susu beku tu jadi balik lak. huhu...ingatkan da jadi history dah.

nik kalo mkn tak hengat donia. en somi nik pon mkn lagi sikit. huhu... patot laaa. ;P