CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

25 January 2012

Cerita Menyusu Qistina 15bulan

Salam.

Lama tak update pasal BF kan. Sekarang Qistina dah pon setahun 3 bulan = 15 bulan. Qistina masih lagi menyusu bagai johan. Rasanya dia menyusu makin kuat. Even skrg stok makin susut tapi alhamdulillah masih lagi mencukupi utk dia.

Average Qistina minum sepanjang dok kat umah BS adalah 21oz. Kalau lewat 30minit dah jadi 24oz. Ya jumlah dia minum still sama dari start tinggalkan dia kat BS umur 2 bulan sampai skrg. Walaupun dah start makan mcm2 dan 3kali sehari. Hebatkan...hehe..jgn tanya mcm ne rupa perutnya. Molat okehh molat mcm ball. Hehe..... Alhamdulillah dia berselera utk mkn dan menyusu. Tak susah nak kasi dia mkn. Asal sedap dan bole dimakan semua dia telan. Tinggi dia skrg dah hampir 100cm dan berat 11kg. Ok la kan...kira ideal la tu. Skrg dia dah tak chubby cam dulu2. Kurusss sket hasil cirit birit dulu.

Ok cerita mengenai sesi mengepam. Daku masih mengepam dgn rajin di opis. Tak miss dan tak kurang. Masalah skrg tak boleh nak mengepam di mlm hari. Sebab tu la stok makin susut. Sebab susu yg keluar tak sama byk yg masuk. Huhu... ya Qistina sgt tak suka akan pam. Jika dulu dia just menangis bila daku pam. Skrg makin advance dipukul2 pam tu. Tak jalan gak dia protes sambil hantuk kepala. Best kan? Mcm mane la tak drop susu ibu. Huhu.... mlm2 sgt jarang dah mengepam. Kalo dulu 8 kali sehari/24jam sekarang dah kurang turun ke 5-6 kali sehari mengepam. Paling best dpt pam opis hour je = 4 kali je. Hai hai hai........ skrg ni daku dok berusaha nak suh Qistina tdo nyenyakkkkkk mlm2 hari. Blom berjaya lagi even dah kasi mkn before tdo.

Masalah daku juga, segala jenis milkbooster tak jalan kat badan ni. Tak kira la mkn la vitamin ka pil2 ka, makanan2 yg org kata milkbooster ka...mmg tak jalan. Langsung takde effect. So kerapkan mengepam juga la yg jalan. Masalah utama nak cari masa utk mengepam 2jam sekali amatlah susah. Tempat kije yg kadang2 buatkan daku tak mkn tu punya la kejar masa. Huhu.... dan stress juga adalah penyumbang utama kenapa susu daku drop. Tak pe lah...optimis aje la. Heehuuu... semoga susu ini cukup utk Qistina sehingga umur 2 tahun dan lebih.

Hasil mengepam sehari daku dpt +- 11oz. Mmg sikit..tapi jgn dipandang dgn angka tu. Fikir positive insyaAllah cukup utk Qistina. Hari2 pulun stok at least 6oz sehari. Biasa pagi daku pam utk kasi fresh milk utk Qistina. Dulu bole capai 6oz sekali pam la ni 1oz adalah biasa. Qistina sgt aktif menyusu di waktu mlm. Masih bersyukur sebab Qistina masih ada rezeki utk fully bf sehingga ke 15bulan. Ada 9bulan lagi. InsyaAllah. Doakan agar perjalanan penyusuan Qistina berjalan lancar. Amin. :)







4 comments:

mizah said...

hikhikhik...bagus la nik masih maintain rajin...mizah kat ofis kadang2 sekali je..dok topup je dgn frozen stok...malam tak larat dah..lagipun aufa minum 12oz je..tu pun kadang2 ada balance lagi 3oz..huhu...teruskan nik...insyaAllah berjaya :)

nfza said...

doktor halina cakap minum hoholick.

http://barelysupermommy.com/2011/12/13/more-milk-2/

shilafaizz said...

kagum dengan nik even hanya dapat 1oz masih gigih mengepam. teringat daku yg giveup mase dapat 1 oz dulu. sob sob

Sima said...

mizah terpaksa la menten rajin sbb anak nik pon menten minum bykkk...

shila... ye ku usahakan sampai ke titisan terakhir :)

noni : TQ TQ... ada baca... horlicks tu ada je kat umah minum je tak sbb malas nak buat bole? :P